Stijve nek? Zo verhelp je jouw klachten

Stijve nek? Zo verhelp je jouw klachten

Een stijve nek is een veelvoorkomende aandoening, waarbij de nekspieren strak of stijf aanvoelen en moeilijk te bewegen zijn. Natuurlijk niet prettig en daarom ook belangrijk om te verhelpen. Alleen wat is een stijve nek nu precies, waar komt het vandaan en hoe kun je het verhelpen? Hieronder staat meer informatie over een stijve nek en lees je daarnaast 5 tips om de nekklachten te verhelpen!

Wat is een stijve nek?

Een stijve nek is een aandoening, waarbij een of meerdere van de nekspieren strak of stijf aanvoelen en moeilijk te bewegen zijn. Dit maakt het draaien of buigen van je hoofd ook pijnlijk. Typische symptomen zijn onder andere pijn en ongemak in de nek, zoals nek kramp, verminderde bewegingsvrijheid en soms hoofdpijn of schouderpijn. In de meeste gevallen verdwijnt de pijn na een paar dagen tot enkele weken vanzelf.

Mogelijke oorzaken van een stijve nek

Er zijn veel verschillende oorzaken waar een stijve nek vandaan kan komen. Denk aan een slechte houding, overbelasting van de nekspieren, letsel, chronische stress en spanning, slechte slaaphouding, bijwerking van medicijnen en een hernia in de nek.

Hoelang duurt een stijve nek?

Dat kan variëren. Het hangt af van de oorzaak en ernst van de aandoening. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen vanzelf. Wanneer de stijfheid en pijn aanhoudt of verergert, kan het enkele weken duren voordat de nek volledig hersteld is. In bijzondere gevallen kan een stijve nek enkele maanden aanhouden en is medische behandeling nodig.

Stijve nek: wat te doen

Jij wil natuurlijk zo snel mogelijk van die pijnlijke stijve nek af komen. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de pijnklachten te verminderen. Hieronder lees je 5 tips om de nekklachten te verminderen.

Tip 1: Stijve nek los laten masseren

Een goed paardenmiddel tegen de stijve nek is een massage. Een massage helpt om de spanning in de spieren te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren, waardoor de stijfheid en pijn verminderen. Wanneer je nekspieren gespannen en stijf zijn kan dit leiden tot verminderde doorbloeding. En dat kan leiden tot meer pijn en stijfheid. Door de spieren voorzichtig te masseren, kan je de doorbloeding stimuleren en de afvalstoffen afvoeren, waardoor de spieren sneller kunnen herstellen.

Tip 2: De juiste oefeningen uitvoeren

Je kunt ook oefeningen doen om je stijve nek los te maken. Een van de oefeningen is nekkraken. Hierbij buig je je hoofd langzaam naar voren, zodat je kin op je borst terechtkomt. Houd die positie voor 15 tot 30 seconden aan. Of doe schouderrollen. Je rolt je schouders bij deze oefening langzaam naar voren en naar achteren. 

En zo zijn er nog veel meer effectieve oefeningen. Ga op onderzoek uit en bekijk welke oefeningen werken voor jou. Onthoud wel dat je de oefeningen langzaam en voorzichtig uitvoert. Doet het pijn of verergert de stijfheid, stop dan direct en vraag eventueel om medische hulp.

Tip 3: Je werkplek verbeteren

Een van de mogelijke oorzaken van een stijve nek is een slechte houding. Deze slechte houding kan komen doordat jouw werkplek niet optimaal is. Belangrijk is het dus om je werkplek te verbeteren. 

Zorg allereerst voor een goede stoel zodat je rug wordt ondersteund en je je wervelkolom in een neutrale positie houdt. Zorg ook voor een juiste houding. Ga met een rechte rug tegen de leuning aan zitten en ontspan je schouders.

Kijk ook goed naar de positie van je computer en toetsenbord. De computer staat op de juiste hoogte wanneer de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat. Het toetsenbord moet zich op ellebooghoogte bevinden. Dit helpt om de nek en schouders in een neutrale positie te houden.

Een goede houding is van groot belang om een stijve nek te voorkomen. Niet alleen tijdens het werken, maar ook gedurende de dag. Probeer je dus bewust te zijn van je houding.

Tip 4: Slapen op een goed kussen

Sta jij op met een stijve nek? Dat is natuurlijk niet fijn. Je hoofdkussen is hierbij erg belangrijk. Zorg ervoor dat je een kussen kiest dat bij je slaaphouding past. Als je op je zij slaapt, heb je een dikker kussen nodig dan wanneer je op je rug slaapt. Een kussen dat te hoog of te laag is, kan spanning in de nek veroorzaken. 

Een zijslaper kan dus het beste een dikker kussen gebruiken of een kussen tussen de benen doen om de wervelkolom in een neutrale positie te houden. Rugslapers hebben een minder dik kussen nodig en kunnen een kussen juist onder de knieën plaatsen om de onderrug te ondersteunen.

Ga jij een nieuw kussen kopen? Test deze dan altijd uit om te checken of het comfortabel is en of je de juiste ondersteuning krijgt. Ga voor een kussen met een goede garantie.

Wil je zeker weten dat je een kussen kiest dat past bij jouw slaaphouding? Schakel dan een deskundige in. Hierdoor ben je verzekerd van het beste kussen die jou helpt bij de juiste slaaphouding.

Tip 5: Nekspieren ontspannen

Het ontspannen van je nekspieren is erg belangrijk. Alleen hoe kun je je nekspieren nu ontspannen? Belangrijk is het om stressmomenten te voorkomen. Hoe minder stress je ervaart, hoe minder spanningen je in je lichaam en dus je nek zult ervaren.

Daarnaast kun je ook een wandeling maken of een meditatie doen om ervoor te zorgen dat je meer ontspanning ervaart. Ook hierbij neem je een moment voor jezelf. 

Heb jij moeite met ontspannen? Dan kan een spijkermat een fijn steuntje in de rug zijn. Door een spijkermat prikkel je de nekspieren en je lichaam met scherpe drukpunten. Hiermee stimuleer je de bloedsomloop, net als bij een massage, waardoor stijfheid en pijn in de nek verminderen. 

Door de doorbloeding met de spijkermat worden afvalstoffen afgevoerd, kunnen spieren sneller genezen en nemen stijfheid en pijn af. Dit biedt daarnaast ook een moment voor jezelf, wat minder stress en spanningen in je lichaam en nek zal veroorzaken.

Wat als de tips niet werken tegen jouw nekklachten?

Hierboven heb je de verschillende tips voor het verhelpen van je stijve nek kunnen lezen. Wanneer je deze tips uitvoert, bestaat er een grote kans dat je af bent van je klachten. 

Mochten deze tips toch niet voldoende zijn en heb je er bijvoorbeeld rugklachten bij gekregen, kun je overwegen om medicatie te gebruiken. Pijnstillers als paracetamol, ibuprofen en naproxen kunnen helpen om de pijn te verminderen. Spierontspanners als diazepam kunnen de spieren in de nek ontspannen en de pijn verlichten. Het is hierbij belangrijk om eerst advies te vragen aan een arts voordat je medicatie gaat gebruiken om een stijve nek te behandelen. 

Bovenal is het belangrijk om te weten dat medicatie de problemen niet oplost, maar de klachten verlicht. Pak dus allereerst de oorzaak van de stijve nek aan, door middel van bovengenoemde tips. Mocht je er dan echt niet meer uitkomen, kun je de optie voor medicatie overwegen.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4