Nekpijn: Alle informatie die je hierover moet weten

Nekpijn? Alle informatie die je hierover moet weten
Nekpijn is een veelvoorkomende klacht die iedereen wel eens ervaart. Het kan een stekende pijn zijn, een constant ongemak of zelfs een intense pijn die je belemmert in je dagelijkse activiteiten. In dit blog duiken we diep in het onderwerp nekpijn. Wat is het? Hoe voelt het? Waar kan het op duiden? Wat zijn de oorzaken? En hoe kun je het aanpakken? Dus, als je worstelt met nekklachten of gewoon meer wilt weten, lees dan verder!

Wat is nekpijn?

Nekpijn is een symptoom dat veel mensen op enig moment in hun leven ervaren. Het is een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel dat zich in het gebied van je nek bevindt. Dit kan variëren van een lichte, zeurende pijn tot intense, scherpe pijn. Nekpijn kan zich ook uitstrekken naar andere delen van het lichaam, zoals je hoofd, schouders of armen.

De nek, ook wel de cervicale wervelkolom genoemd, is een complexe structuur. Het bevat zeven wervels, een reeks spieren en ligamenten, en verschillende zenuwen. Het is verantwoordelijk voor het ondersteunen van je hoofd en het mogelijk maken van beweging. Omdat de nek zo flexibel is, is hij ook vatbaar voor verwondingen en aandoeningen die pijn en beperking van de beweging kunnen veroorzaken.

Pijn in de nek kan worden veroorzaakt door vele factoren. In veel gevallen is pijn in de nek tijdelijk en gaat het vanzelf over, maar soms kunnen nekklachten een teken zijn van een ernstiger probleem dat medische aandacht vereist.

Hoe voelt nekpijn?

Hoe nekpijn ervaren wordt, varieert van persoon tot persoon. Het kan zich op verschillende manieren presenteren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

In sommige gevallen kan de pijn scherp en schietend zijn, bijna als een elektrische schok. Dit soort pijn wordt vaak geassocieerd met zenuwirritatie of -beschadiging. De pijn kan zich ook verspreiden naar de schouders, armen, handen of als hoge rugpijn en kan gepaard gaan met tintelingen of gevoelloosheid.

In andere gevallen kan pijn in de nek doof en zeurend zijn, een constante pijn die moeilijk te lokaliseren is. Dit soort pijn komt vaak voor bij aandoeningen, zoals spierverrekkingen of artritis.

Soms kan de pijn erger worden bij bepaalde bewegingen of houdingen, zoals het draaien van je hoofd of het voor langere tijd in één positie houden. Dit kan wijzen op problemen met de structuren in de nek, zoals de wervels, schijven, ligamenten of spieren. Dit noemen ze ook wel nek kramp.

Nekpijn kan ook gepaard gaan met stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid. Je kunt merken dat je je hoofd niet zo ver kunt draaien als normaal of dat het moeilijk is om je hoofd naar voren of achteren te buigen.

Het is belangrijk op te merken dat nekklachten soms geen duidelijke oorzaak hebben. Het kan plotseling optreden zonder een bekende reden of geleidelijk ontstaan over een langere periode. Ongeacht de aard van je nekklachten, is het belangrijk om het serieus te nemen en indien nodig medische hulp te zoeken.

Wat zijn de symptomen van pijn in de nek?

De symptomen van nekpijn kunnen variëren van persoon tot persoon. Het meest voorkomende symptoom is natuurlijk pijn in de nek. Deze pijn kan scherp of dof zijn en kan verergeren bij bepaalde activiteiten of bewegingen van de nek. 

Andere symptomen kunnen stijfheid, verminderde bewegingsvrijheid, hoofdpijn en in sommige gevallen vermoeidheid zijn. Ja, je kunt inderdaad moe worden door nekklachten. Dit komt doordat je lichaam extra energie verbruikt om met de pijn om te gaan, wat kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid.

Waar kan pijn in de nek op duiden?

Pijn in de nek kan wijzen op een aantal mogelijke problemen. Meestal is nekpijn het resultaat van een verstuiking of verrekking van de spieren of ligamenten in de nek, vaak veroorzaakt door een slechte houding, een plotselinge beweging of het langdurig aannemen van een ongemakkelijke positie. In sommige gevallen kan pijn in de nek echter een symptoom zijn van een ernstiger probleem, zoals een hernia, artrose of in zeldzame gevallen, een infectie of tumor.

Wat zijn oorzaken van nekpijn?

Nekpijn kan ontstaan door verschillende oorzaken. Deze kunnen variëren van alledaagse activiteiten tot specifieke medische aandoeningen. Het begrijpen van de mogelijke oorzaken kan ons helpen bij het identificeren van manieren om de pijn te verminderen of te voorkomen. Hieronder lees je verschillende mogelijke oorzaken:

 • Slechte houding 
  In het tijdperk van smartphones en kantoorbanen spenderen velen van ons urenlang in een gebogen houding, wat druk en spanning op de nekspieren legt.

 • Stress en spanning 
  Psychologische stress kan leiden tot fysieke spanning in de spieren van de nek en schouders, wat kan resulteren in pijn.

 • Slijtage
  Met de leeftijd kan er slijtage optreden in de wervels en schijven van de nek. Deze aandoening, ook wel cervicale spondylose genoemd, kan pijn en stijfheid veroorzaken.

 • Trauma 
  Ongevallen, vallen, sportblessures, en andere soorten trauma kunnen de nek beschadigen en pijn veroorzaken.

 • Zenuwcompressie 
  Hernia's, botsporen of andere aandoeningen kunnen druk uitoefenen op de zenuwen van de nek, wat kan leiden tot scherpe, schietende pijn.

 • Ziekten 
  Bepaalde ziekten, zoals reumatoïde artritis of meningitis, kunnen ook nekpijn veroorzaken.

Het is belangrijk te onthouden dat, hoewel dit enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn, er vele andere mogelijke oorzaken van nekpijn zijn.

Kan je nekpijn door stress krijgen?

Ja, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan stress zeker bijdragen aan nekpijn. Wanneer we gestrest zijn, hebben we de neiging om onze spieren aan te spannen, wat kan leiden tot stijfheid en pijn in de nek. Dit wordt ook wel spanningsnekpijn genoemd. Naast fysieke pijn kan langdurige stress ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om stress te beheersen en te minimaliseren waar mogelijk.

Nekpijn, wat te doen?

Nekpijn kan beperkend zijn, maar het is goed om te weten dat er verschillende methoden zijn om de symptomen te verlichten en de pijn aan te pakken. Hier zijn enkele oefeningen die je zelf kunt doen:

Nekpijn oefeningen 

 • Nekrotatie 
  Zit of sta rechtop. Draai je hoofd langzaam naar de linkerschouder en houd deze positie 5 seconden vast. Keer terug naar het midden en draai dan naar de rechterschouder. Herhaal dit meerdere keren per dag.

 • Nek kanteling 
  Kantel je hoofd naar voren, zodat je kin tegen je borst rust. Houd dit 5 seconden vast en til je hoofd dan op tot het in een neutrale positie is. Kantel vervolgens je hoofd naar achteren, zodat je naar het plafond kijkt en houd dit opnieuw 5 seconden vast. Herhaal deze oefening meerdere keren per dag.

 • Nek stretch 
  Zit of sta rechtop. Kantel je hoofd naar de linkerschouder en probeer je oor zo dicht mogelijk bij je schouder te brengen. Houd dit 15 tot 30 seconden vast en herhaal vervolgens aan de andere kant.

 • Schouderrollen 
  Zit of sta rechtop. Rol je schouders naar voren in een cirkelvormige beweging en vervolgens naar achteren. Doe dit meerdere keren per dag.

Nekpijn aanhechting schedel oefeningen 

 • Chin Tuck
  Zit of sta rechtop en kijk vooruit. Trek langzaam je kin in richting je borst door de nekspieren aan te spannen. Houd deze positie 5 seconden vast, ontspan en herhaal de oefening meerdere keren.

 • Nek extensie
  Zit of sta rechtop. Kantel langzaam je hoofd achterover, zodat je naar het plafond kijkt. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de neutrale positie.

 • Suboccipitale Stretch
  Zit op een stoel met je rug recht. Plaats beide handen aan de achterkant van je hoofd, net boven de nek. Trek je hoofd zachtjes naar voren, breng je kin naar je borst. Houd deze positie 20 tot 30 seconden vast en herhaal enkele keren.

 • Laterale nekflexie stretch 
  Zit of sta rechtop. Kantel je hoofd naar je rechterschouder en probeer je oor zo dicht mogelijk bij je schouder te brengen, zonder je schouder op te tillen. Houd deze positie 15 tot 30 seconden vast, keer terug naar de neutrale positie en herhaal aan de andere kant.

Bij het uitvoeren van deze oefeningen is het belangrijk om te onthouden dat je ze langzaam en voorzichtig moet doen om letsel te voorkomen. Als je pijn ervaart, stop dan met de oefening. Bij aanhoudende of ernstige nekpijn moet je altijd een arts of fysiotherapeut raadplegen.

In de video hieronder zie je nog 5 oefeningen en stretches die je kunnen helpen:

Hoe kun je pijn in de nek voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor nekpijn. Naast oefeningen zijn er ook praktische tips om pijn in de nek te voorkomen. Zorg ervoor dat je tijdens het werken of studeren je houding afwisselt en regelmatige pauzes inlast om te bewegen om stijfheid te voorkomen. 

Je werkplek ergonomisch aanpassen kan ook helpen. Zorg ervoor dat je scherm op ooghoogte staat en je stoel en bureau op de juiste hoogte zijn ingesteld. Verder kan het gebruik van een spijkermat of shakti mat nuttig zijn. De matten, ontworpen om de doorbloeding en ontspanning te bevorderen, kunnen helpen bij het verminderen van nekklachten.

Juiste houding voor voorkomen nekpijn Juiste houding voor voorkomen nekpijn

Welke massage kun je nemen bij nekklachten?

Een massage kan een effectieve manier zijn om nekpijn te verlichten. Een professionele masseur kan de spieren in je nek losmaken, de bloedcirculatie verbeteren en pijn verminderen. Er zijn verschillende soorten massages die kunnen helpen bij nekklachten, zoals de Zweedse massage, diepe weefselmassage en triggerpoint massage.

Het gebruik van een shakti mat van BrellaVio kan ook een vorm van zelfmassage zijn. De drukpunten op de mat stimuleren de drukpunten in je nek. Het stimuleert onder andere de doorbloeding en maakt gelukshormonen aan, wat kan helpen bij het verlichten van pijn en spanning.

Is warmte goed voor nekpijn?

Ja, warmte kan in veel gevallen helpen bij nekpijn. Warmte bevordert de bloedcirculatie, wat kan helpen om de spieren te ontspannen en pijn en stijfheid te verminderen. Warmte kan worden toegepast met een warme douche, een warm bad of een verwarmd kussen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de spijkermat ook een goed alternatief, omdat het ook de doorbloeding stimuleert en zo kan bijdragen aan pijnverlichting.

Hoe lang kan nekpijn duren?

De duur van nekpijn kan sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak. Bij een eenvoudige spierverrekking of -verstuiking kan de pijn binnen enkele dagen tot een week verminderen. Bij chronische aandoeningen, zoals artrose, kan de pijn echter langer aanhouden. Als je pijn in de nek hebt die langer dan een week aanhoudt, of als de pijn hevig is of gepaard gaat met andere symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn, of koorts, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Conclusie

Nekpijn is een veelvoorkomend probleem dat kan variëren van een lichte irritatie tot een ernstige belemmering in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er veel manieren om nekklachten te behandelen en te voorkomen. Hoewel sommige vormen van nekpijn niet te voorkomen zijn, kunnen veel gevallen worden verlicht of zelfs voorkomen door aandacht te besteden aan je houding, regelmatig te bewegen, stress te verminderen en een goede slaaphouding aan te houden. Een spijkermat of shakti mat van BrellaVio kan ook een waardevol hulpmiddel zijn om de bloedcirculatie te stimuleren en de spieren te helpen ontspannen.

Hoewel dit blog uitgebreide informatie biedt over nekpijn, vervangt het geen medisch advies. Als je aanhoudende of ernstige pijn in de nek ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Onthoud: luister altijd naar je lichaam en neem actie wanneer je pijn ervaart.

Meer vragen over pijn in de nek?

Nekpijn na het slapen kan meerdere oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkeerde slaaphouding of een ongeschikt kussen. Als je slaapt in een houding die je nek belast of als je een kussen gebruikt dat niet de juiste ondersteuning biedt, kan je wakker worden met een stijve of pijnlijke nek. Het beste is om te slapen in een positie waarbij je nek en wervelkolom in een rechte lijn liggen en te investeren in een kussen dat past bij je slaaphouding.

Nekpijn en duizeligheid kunnen soms tegelijkertijd voorkomen en kunnen een teken zijn van een cervicogene duizeligheid. Dit is een soort duizeligheid die wordt veroorzaakt door problemen in de nek. De precieze oorzaak van cervicogene duizeligheid is niet altijd duidelijk, maar het wordt vaak gezien bij mensen met nekletsel of nekpijn.

Door de duizeligheid, kan misselijkheid soms ook voorkomen, vooral als de pijn in de nek wordt veroorzaakt door spanning of stress. Ook kan nekpijn in combinatie met misselijkheid een symptoom zijn van een migraineaanval.

Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen en een toenemend lichaamsgewicht leiden tot pijn en ongemak in verschillende delen van het lichaam, waaronder de nek. Dit komt voornamelijk door de extra druk op de wervelkolom en spieren. 

Oefeningen, een goede houding en het gebruik van ondersteunende kussens tijdens het slapen kunnen helpen om de nekklachten tijdens de zwangerschap te verminderen. Het is altijd raadzaam om een zorgverlener te raadplegen als je je zorgen maakt over nekpijn tijdens de zwangerschap.

Er zijn verschillende pijnstillers die kunnen helpen bij nekpijn. Geneesmiddelen, zoals ibuprofen, kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Paracetamol kan ook effectief zijn. Bij ernstige pijn kan een arts sterkere pijnstillers voorschrijven. Het is belangrijk om altijd het advies van een arts of apotheker te volgen bij het gebruik van pijnstillers.

Als je nekpijn hebt die hevig is, niet verbetert met rust en zelfzorg of gepaard gaat met ernstige hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, ongecontroleerde bewegingen of andere zorgwekkende symptomen, moet je direct een arts raadplegen. Ook als de pijn na een week niet beter wordt of als de pijn na een verwonding of val optreedt, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Er zijn verschillende zalven en gels op de markt die kunnen helpen bij nekpijn. Deze producten bevatten vaak ingrediënten, zoals menthol, capsaïcine of NSAID's, die een lokaal pijnstillend en ontstekingsremmend effect kunnen hebben. Welke zalf het meest effectief is, hangt af van de oorzaak en de ernst van je nekpijn. Je apotheker kan je adviseren over de meest geschikte producten.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
 • wat is mediteren voor het slapen

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

 • wim hof ademhaling

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

 • Hoe geef je een voetmassage

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

 • wat zijn affirmaties

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

1 van 4