Nek kramp: Oorzaken, symptomen en effectieve tips

Nek kramp oorzaken, symptomen en effectieve tips
We hebben allemaal dat plotselinge en scherpe gevoel wel eens ervaren. Een snelle draai van het hoofd en plotseling steekt daar die vervelende nek kramp op. Dit onaangename gevoel kan je hele dag verstoren. Maar wat is nek kramp eigenlijk en wat veroorzaakt het? In dit blog lees je meer over de oorzaken, symptomen en krijg je verschillende effectieve tips!

Wat is nek kramp?

De nek is een complexe structuur bestaande uit botten, spieren, ligamenten en zenuwen. Het ondersteunt het hoofd en stelt ons in staat om het in verschillende richtingen te draaien. Door deze veelzijdige functie en de constante druk die het draagt, is de nek gevoelig voor spanningen, verwondingen en dus nek kramp.

Nek kramp verwijst naar een plotselinge en scherpe pijn in de nekspieren die veroorzaakt wordt door onvrijwillige samentrekkingen. Deze spierspasmen in de nek kunnen variëren van licht ongemakkelijk tot intens pijnlijk en kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren. Ze kunnen een paar seconden duren, maar in sommige gevallen kunnen ze ook veel langer aanhouden en zelfs chronisch worden.

Afbeelding van nek kramp Afbeelding van nek kramp

Waarom krijg je kramp in je nek?

Het ervaren van kramp in de nek is een ongemakkelijke gewaarwording die velen van ons wel eens hebben meegemaakt. De oorzaken van nek kramp kunnen daarnaast erg variëren. 

Vaak treedt nek kramp op door overbelasting, vooral na langdurig in dezelfde houding te hebben gezeten, zoals werken voor een computer. Een slechte houding, zowel zittend als staand, kan extra druk op de nek leggen, waardoor de spieren overbelast raken.

Slechte en juiste houding voor nek kramp Slechte en juiste houding voor nek kramp

Sporters kennen het risico op blessures. Een plotselinge beweging of impact tijdens fysieke activiteit kan de nekspieren verrekken. Daarnaast kan zowel fysieke als emotionele stress leiden tot spierspanning, vooral in het gebied van de nek en schouders. Ook interne factoren, zoals dehydratatie of een tekort aan bepaalde mineralen, zoals magnesium, kunnen bijdragen aan nek kramp.

Sommige mensen merken dat ze na het ontwaken kramp in de nek ervaren, wat kan duiden op een verkeerde slaaphouding of een ongeschikt kussen. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen bijwerkingen hebben die spierkrampen in de nek veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat er medische aandoeningen zijn, zoals artrose of een hernia die nekpijn en krampen kunnen veroorzaken. Als je regelmatig last hebt van nek kramp en er is geen duidelijke aanwijsbare oorzaak, is het altijd een goed idee om een arts te raadplegen.

Wat zijn symptomen van nek kramp?

Nek kramp is niet alleen ongemakkelijk, maar het kan ook gepaard gaan met verschillende symptomen die je dagelijkse activiteiten kunnen beïnvloeden. Als je een of meer van de volgende symptomen ervaart, kan het zijn dat je last hebt van nek kramp:

 • Scherpe pijn 

Dit is vaak het eerste teken. De pijn komt plotseling op en kan variëren van mild tot zeer intens.

 • Stijfheid

Het gevoel dat je nek vastzit of dat bewegen moeilijk is.

 • Spierverhardingen

Bij het aanraken kun je knobbeltjes of harde plekken in de spieren voelen.

 • Beperkte beweging

Moeite met het draaien van het hoofd of het naar voren en achteren buigen.

 • Uitstralende pijn

Soms kan de pijn zich verspreiden naar nabijgelegen gebieden, zoals pijn in de schouders of bovenrug.

 • Spanningshoofdpijn

Deze vorm van hoofdpijn begint vaak in de nek en verspreidt zich naar het voorhoofd.

 • Tintelingen of doof gevoel

In sommige gevallen kunnen zenuwen bekneld raken, wat kan leiden tot tintelingen of een doof gevoel in de armen of handen.

 • Spiertrillingen

Soms kan de spier trillen of licht schokken.

 • Warmte of roodheid

Het getroffen gebied kan warm aanvoelen of er rood uitzien.

 • Algehele malaise

Je kunt je algeheel niet lekker voelen, vermoeid of zelfs misselijk.

Wat moet je doen met nek kramp?

Als je last hebt van nek kramp, is het essentieel om snel te handelen om verlichting te bieden. Hier zijn enkele effectieve tips:

Tip 1: Zachte massage

Probeer het getroffen gebied zachtjes te masseren met je vingertoppen. Dit kan helpen de gespannen spier te ontspannen en de bloedcirculatie te bevorderen.

Tip 2: Warmtetherapie

Breng een warm kompres of een verwarmingskussen aan op de nek. Warmte kan helpen de spieren te ontspannen en pijn te verminderen. Een warme douche kan ook nuttig zijn.

Tip 3: Voorzichtige rekoefeningen

Draai je hoofd langzaam van de ene kant naar de andere en buig je hoofd voorzichtig van voor naar achter. Doe dit langzaam en vermijd plotselinge bewegingen.

Tip 4: Hydratatie

Drink voldoende water. Een tekort aan vocht kan nek kramp veroorzaken. Overweeg ook elektrolytenrijke dranken als je veel hebt gezweet of sport hebt beoefend.

Tip 5: Gebruik van een spijkermat

Deze matten zijn speciaal ontworpen om de bloedcirculatie te stimuleren en spierspanning te verlichten. Door erop te liggen, kunnen de duizenden kleine punten de spanning in de spieren verminderen.

Tip 6: Vermijd plotselinge bewegingen

Probeer niet plotseling op te staan en je nek te draaien. Door snelle plotselinge bewegingen te maken, kun je de kramp aanwakkeren en verergeren.

Tip 7: Diepe ademhalingsoefeningen

Adem langzaam in en uit. Door je te concentreren op je ademhaling, kun je je lichaam helpen ontspannen en de kramp verminderen.

Tip 8: Neem een rustpauze

Als je merkt dat je nek kramp krijgt na bepaalde activiteiten, zoals langdurig zitten of intensief sporten, neem dan regelmatig pauzes om je nek te ontspannen en te stretchen.

Tip 9: Overweeg OTC pijnstillers

Als de pijn te intens is, kunnen over-the-counter pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen tijdelijk verlichting bieden. Raadpleeg echter altijd een arts voordat je medicijnen inneemt.

Conclusie

Nek kramp kan vervelend en pijnlijk zijn, maar met de juiste kennis en hulpmiddelen kun je de pijn beheersen en zelfs voorkomen. Of je nu kiest voor rustige stretches, een ontspannende shakti mat van BrellaVio of het aanvullen van essentiële mineralen, het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en actie te ondernemen wanneer dat nodig is.

Meer vragen over nek kramp?

Kramp doet pijn, omdat de spiervezels samentrekken en vastzitten in een gespannen positie. Dit kan zenuwen in de knel brengen, wat leidt tot intense pijn. Daarnaast krijgt de gespannen spier onvoldoende bloed, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat, wat ook pijn veroorzaakt.

Een gemiddelde nek kramp duurt enkele minuten. Als de kramp echter langer aanhoudt of frequent terugkeert, is het raadzaam medisch advies in te winnen. Chronische nekpijn kan wijzen op een onderliggend probleem.

In de meeste gevallen is nek kramp onschuldig. Echter, als het gepaard gaat met andere symptomen, zoals duizeligheid, misselijkheid of uitstralende pijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen. En maak je geen zorgen, nek kramp is absoluut niet besmettelijk.

Kramp kan een teken zijn van een tekort aan mineralen, zoals magnesium, calcium of kalium. Deze spelen een rol bij spiercontracties. Als je regelmatig kramp ervaart, kan het nuttig zijn om je dieet onder de loep te nemen of te overwegen supplementen te nemen.

Soms kan het kraken van je nek verlichting bieden bij stijfheid. Het geluid dat je hoort, is het vrijkomen van gasbelletjes tussen de gewrichten. Maar pas op! Doe het niet te vaak. Te veel kraken kan de ligamenten in je nek verzwakken. Als je overweegt dit als behandeling te gebruiken, raadpleeg dan een professional, zoals een chiropractor.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
 • wat is mediteren voor het slapen

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

 • wim hof ademhaling

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

 • Hoe geef je een voetmassage

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

 • wat zijn affirmaties

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

1 van 4