Pijn in de nek: Waarom heb je pijn en hoe los je het op?

Pijn in de nek: Waarom heb je pijn en hoe los je het op?
Het overkomt ons allemaal wel eens: wakker worden met een stijve nek of gedurende de dag pijn ervaren in de nekregio. ‘Pijn in de nek’ is een onderwerp waar velen van ons naar zoeken, in de hoop oplossingen of verklaringen te vinden voor deze kwaal. In dit blog duiken we dieper in op het onderwerp 'pijn in de nek', onderzoeken we de oorzaken, symptomen en bieden we praktisch advies. Benieuwd naar de informatie? Lees hieronder verder!

Wat is pijn in de nek?

Pijn in de nek, ook wel nekpijn genoemd, is een veelvoorkomend ongemak dat veel mensen op enig moment in hun leven ervaren. Wanneer we het hebben over 'pijn in de nek informatie’, refereren we naar de essentiële informatie over de aard, oorzaken, symptomen en potentiële behandelingen van dit ongemak.

Nekpijn kan variëren van een licht ongemak tot een scherpe, brandende pijn. Het kan zich plotseling voordoen of geleidelijk ontstaan. Kennis over pijn in de nek is cruciaal, omdat het helpt om de aard van je pijn te begrijpen, passende maatregelen te nemen en eventueel medisch advies te zoeken.

Locatie van pijn in de nek Locatie van pijn in de nek

Wat kan de oorzaak zijn van pijn in de nek?

Pijn in de nek heeft een breed scala aan mogelijke oorzaken en het identificeren van de juiste oorzaak is cruciaal voor een effectieve behandeling. Een van de meest voorkomende oorzaken is spierspanning, vaak veroorzaakt door alledaagse activiteiten, zoals langdurig achter een computer zitten, een slechte houding aannemen of zelfs een nacht in een ongemakkelijke positie slapen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is slijtage aan de wervelschijven, iets dat vaak voorkomt naarmate men ouder wordt. Dit kan leiden tot aandoeningen, zoals een hernia, waarbij de tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op de zenuwen.

Letsel is ook een bekende oorzaak van nekpijn. Denk aan whiplash na een auto-ongeval, waarbij de plotselinge beweging van het hoofd voor- en achterwaarts de spieren en ligamenten in de nek kan beschadigen.

Bovendien kunnen ziekten, zoals reumatoïde artritis, meningitis of zelfs kanker in sommige gevallen ook nekpijn veroorzaken. In deze gevallen is het essentieel om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen.

Het is ook belangrijk op te merken dat emotionele stress een rol kan spelen bij nekpijn. Wanneer we gestrest zijn, hebben we de neiging om onze schouders op te trekken en meer spanning op onze nekspieren te leggen.

Welke symptomen zijn er bij nekklachten?

Nekpijn kan door een reeks factoren worden veroorzaakt en de symptomen variëren sterk tussen personen. Hier volgt een gedetailleerder overzicht van de veelvoorkomende symptomen:

 • Stijfheid: Een stijve nek is misschien wel het meest voorkomende symptoom. Je kunt merken dat het moeilijk wordt om je hoofd te draaien of te kantelen, vooral na een lange periode van inactiviteit, zoals slapen of langdurig zitten.

 • Scherpe pijn: Sommige mensen ervaren een plotselinge, scherpe pijn op een specifieke plek in de nek. Deze pijn kan zo intens zijn dat het dagelijkse activiteiten verstoort.

 • Zeurende pijn: Dit is een constante, doffe pijn die zich in het algemeen over een groter deel van de nek verspreidt. Het kan aanvoelen alsof de pijn diep in de spieren zit.

 • Uitstralende pijn: Dit type pijn begint in de nek, maar verspreidt zich naar andere delen van het lichaam, zoals de schouders, armen of zelfs de vingers. Dit kan wijzen op zenuwcompressie.

 • Hoofdpijn: Voor velen is nekpijn onlosmakelijk verbonden met hoofdpijn. De pijn kan zich verspreiden naar het achterhoofd, de slapen of zelfs het voorhoofd.

 • Tintelend of doof gevoel: Dit symptoom is vooral zorgwekkend, omdat het vaak wijst op zenuwbetrokkenheid. Als je dit ervaart, vooral in combinatie met uitstralende pijn, kan het duiden op een ernstiger onderliggend probleem.

 • Spierkrampen en spasmen: Dit zijn onvrijwillige samentrekkingen van de spieren, die zowel pijnlijk als verlammend kunnen aanvoelen. Stress, overbelasting of verwonding kan dit veroorzaken.

 • Moeite met slikken: Hoewel minder vaak voorkomend, kan nekpijn soms samengaan met slikproblemen. Dit kan worden veroorzaakt door een keelontsteking, een vergrote schildklier of een spierverrekking.

 • Vermoeidheid: Chronische nekpijn kan leiden tot algehele vermoeidheid, wat het dagelijks functioneren beïnvloedt.

 • Visuele problemen: In zeldzame gevallen kan nekpijn gepaard gaan met wazig zien of gevoeligheid voor licht.

Het herkennen en begrijpen van deze symptomen is essentieel. Als je meerdere van deze symptomen tegelijkertijd ervaart of als ze aanhouden of verergeren, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Liggen op de spijkermat tegen pijn in de nek Liggen op de spijkermat tegen pijn in de nek

Ik heb pijn in de nek en schouder, wat nu?

Pijn die zich uitbreidt van je nek naar je schouder, vooral aan de linkerkant, kan wijzen op verschillende problemen, zoals een beknelde zenuw. Het is belangrijk om je houding te controleren, regelmatig te bewegen en indien nodig een specialist te raadplegen. Hiermee voorkom je nek- en schouderpijn.

Hoe lang duurt pijn in de nek?

De duur van pijn in de nek varieert. Acute nekpijn kan enkele uren tot enkele dagen duren, terwijl chronische nekpijn weken of zelfs maanden kan aanhouden. De duur hangt af van de oorzaak en de behandeling die je kiest.

Wat moet je doen als je pijn in de nek hebt?

Zodra je pijn in je nek ervaart, is het belangrijk om actie te ondernemen. Start met voldoende rust, dus vermijd bewegingen die pijn veroorzaken. Ook kunnen oefeningen voor nekpijn helpen om de spieren te ontspannen. Enkele oefeningen staan hieronder beschreven:

 • Nek kantelen: Ga rechtop zitten of staan met je schouders ontspannen. Kantel je hoofd naar een kant, zodat je oor je schouder nadert. Houd deze positie enkele seconden vast. Herhaal aan de andere kant.

 • Nek draaien: Draai je hoofd langzaam naar links tot je kin over je schouder ligt. Houd deze positie even vast en draai vervolgens je hoofd naar rechts.

 • Kin naar borst: Breng je kin langzaam naar je borst toe en voel de rek aan de achterkant van je nek. Houd dit enkele seconden vast en keer terug naar de beginpositie.

 • Nek uitrekken met hand: Gebruik je hand om zachtjes extra druk uit te oefenen wanneer je je hoofd naar de zijkant kantelt. Dit kan helpen om een diepere rek te krijgen.

 • Schouder rollen: Rol je schouders langzaam naar voren in een cirkelvormige beweging en vervolgens naar achteren. Dit kan helpen om spanning in de schouders en nek te verminderen.

Als de pijn aanhoudt, overweeg dan om koude of warme kompressen te gebruiken. Voor diepgaande ontspanning kun je het beste een spijkermat van BrellaVio gebruiken. Dit helpt om de spierspanning te verminderen en een ontspannen gevoel te leveren.

Maar wat is nu de beste pijnstiller bij nekpijn? Hoewel je het beste als eerst de bovengenoemde opties kunt uitproberen, kunnen pijnstillers ook helpen tegen de pijn. Voor milde tot matige nekpijn kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, helpen. Echter, het is altijd raadzaam om eerst een arts of apotheker te raadplegen, voordat je medicatie inneemt.

Conclusie

Pijn in de nek is een veelvoorkomend kwaal die velen van ons op een bepaald moment zullen ervaren. Hoewel het vaak onschuldig is, is het essentieel om de oorzaak te begrijpen en passende maatregelen te nemen. Of je nu te maken hebt met stressgerelateerde pijn, houdingsproblemen of een onderliggende medische aandoening, er zijn tal van oplossingen beschikbaar. Luister naar je lichaam en overweeg alle beschikbare hulpmiddelen, zoals de innovatieve spijkermatten van BrellaVio, om je op je best te voelen.

Andere vragen over pijn in de nek

Als je nekpijn hebt na een ongeval, de pijn hevig is, het niet verbetert na een week of als je andere symptomen ervaart, zoals verlies van kracht, is het tijd om een arts te raadplegen. Zij kunnen een juiste behandeling voor nekpijn aanbevelen, zodat je zo snel mogelijk af bent van je nekklachten.

Slapen met nekpijn kan uitdagend zijn. Probeer een kussen dat je nek goed ondersteunt en vermijd slapen op je buik. Zij- of rugslapen is vaak beter. Zorg dat je hoofd en nek in een neutrale positie liggen, niet te hoog of te laag.

Stressgerelateerde nekpijn voelt vaak aan als een constante, doffe pijn. Je kunt een gespannen of zwaar gevoel in de nek ervaren, soms gecombineerd met hoofdpijn. Het is gekoppeld aan gespannen spieren als gevolg van mentale druk.

Hoewel nekpijn meestal onschuldig is en vaak het resultaat van overbelasting of slechte houding, kan het in zeldzame gevallen een symptoom zijn van een ernstiger probleem, zoals een hernia of infectie.

Pijn in de nek, maar ook pijn aan het hoofd, kan het gevolg zijn van spierspanning of migraine. Probeer te ontspannen, vermijd triggers en overweeg ontspanningstechnieken zoals meditatie of het gebruik van een shakti mat voor diepere spierontspanning.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4