Is de spijkermat bewezen volgens de wetenschap?
Ben jij benieuwd naar wat de wetenschap te zeggen heeft over de spijkermat? Je bent hier op de juiste plek! Op deze pagina bespreken we namelijk alles over de spijkermat wetenschap. Om je niet langer in spanning te houden: er zijn verschillende studies vanuit de wetenschap die de werking van de spijkermat bewijzen. Hieronder gaan we dieper in op de studies.
In deze studies wordt zowel de werking van de spijkermat als de werking van een acupressuur massage besproken. Ook lees je op deze pagina hoe de gelukshormonen endorfine en oxytocine ontstaan volgens de wetenschap en leggen we het verband met de drukpunten van de spijkermat.
Kortom, wil jij de conclusies vanuit de wetenschap weten over de werking van de spijkermat? Lees dan snel verder!
Wat zegt de wetenschap over acupressuur massage?
Waarom is het allereerst belangrijk om te weten wat de wetenschap zegt over acupressuur massage. De reden hiervoor is dat de spijkermat gebaseerd is op acupressuur massage. De drukpunten van de spijkermat voeren namelijk net als bij een acupressuur massage, druk uit op de energiebanen van het lichaam. De spijkermat is echter makkelijker te gebruiken, effectiever en bovendien goedkoper. Omdat de drukpunten ook wel ‘acupressuur drukpunten’ genoemd worden, staat de spijkermat ook bekend als acupressuur mat.
Een van de meest uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken naar acupressuur, is een Taiwanese studie uit 2018. Gedurende deze studie is de data geraadpleegd van in totaal 13 studies. In totaal zijn er 968 deelnemers geweest die onderzocht zijn binnen deze 13 studies. Het doel van deze studie was, onderzoeken of acupressuur een aantoonbaar effect heeft op slaap.
Na het uitvoeren van een grondige analyse van de data, concludeerden de onderzoekers dat er wetenschappelijk bewezen kan worden dat acupressuur een positief effect heeft op slaap. De belangrijkste resultaten zijn:
- Acupressuur kan de slaaplatentie verminderen (de tijdsduur voordat je in slaap valt).
- Acupressuur heeft een positief effect op de slaapduur.
- Zelfs voor ouderen en mensen met chronische slaapklachten, kan acupressuur positief effect hebben.
Bron: Waits et al. (2018), Acupressure effect on sleep quality: A systematic review and meta-analysis
Wat zegt de wetenschap over de spijkermat?
Studie 1
In 2011 is in Zweden een studie uitgevoerd met als doel om te onderzoeken of het liggen op een spijkermat positieve effecten heeft op het verminderen van stress, pijn, negatieve gevoelens, een laag energieniveau en slaapproblemen. Aan deze studie namen 36 mensen deel die allemaal last hadden van pijn in hun nek en/of rug. Alle deelnemers maakten voor een periode van drie weken, 15 minuten per dag, gebruik van een spijkermat.
Nadat de deelnemers een spijkermat gebruikt hadden voor de periode van drie weken, werden er twee conclusies getrokken uit deze studie vanuit de wetenschap naar de spijkermat:
- Het gebruik van een spijkermat kan helpen bij het verlichten van hevige pijn.
- Er zijn indicaties dat een spijkermat kan bijdragen aan het verminderen van stress, negatieve gevoelens, een laag energieniveau en slaapproblemen. Deze indicaties zijn niet statistisch significant doordat het aantal deelnemers aan de studie beperkt was. Toch vertelde de deelnemers tijdens hun kliniekbezoek spontaan dat ze zich energieker voelden, beter sliepen en over het algemeen een verbetering in hun welzijn ervaarden als gevolg van het gebruik van de spijkermat.
Studie 2
Naast de studie uit Zweden die hierboven beschreven staat, zijn er nog enkele studies uitgevoerd naar de wetenschap achter de spijkermat. Zo is in 2016 een Duitse studie uitgevoerd onder 91 deelnemers die chronische of terugkerende rugpijn ervaarden. Deze deelnemers gebruikte 14 weken lang een spijkermat.
Na afloop van de studie werden de volgende conclusies getrokken door de wetenschap over een spijkermat:
- Een spijkermat kan zorgen voor directe vermindering van (rug)pijn.
- Het medicijngebruik van de deelnemers om de rugpijn te verminderen nam af.
- 8 deelnemers gaven aan dat ze het gebruik onprettig vonden.
- Een spijkermat kan zorgen voor warmte in het lichaam (doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd)
- Doordat chronische pijnklachten vaak geassocieerd worden met stress en slecht slapen, kan een spijkermat ervoor zorgen dat je beter ontspant en een verbeterde slaapkwaliteit ervaart.
Studie 3
Een derde studie die ingaat op de spijkermat wetenschap, is een studie uit 1999 uitgevoerd in Amerika. Gedurende deze studie werden 105 deelnemers gevolgd die een spijkermat gebruikten voor een periode van twee weken. Het doel van deze studie was, om te achterhalen of een spijkermat positief effect kan hebben op ontspanning, vermindering van pijn, kwaliteit van slaap, energieniveau en allergieën.
Uit deze studie kwamen een aantal veelzeggende resultaten naar voren over de spijkermat vanuit de wetenschap, namelijk:
- 98% van de deelnemers gaven aan vermindering van pijn te ervaren.
- 96% van de deelnemers ervaarden meer ontspanning.
- 94% van de deelnemers ondervond een verbetering van de slaapkwaliteit.
- 81% van de deelnemers gaven aan een verhoogd energieniveau te ervaren.
- Ongeveer de helft van de deelnemers met allergieproblemen meldde dat hun symptomen waren verlicht.
- Van de 105 deelnemers, waren er 21 deelnemers die geen specifieke gezondheidsproblemen hadden. 13 van deze 21 deelnemers gaven aan één of meer positieve effecten van de spijkermat te ervaren.
Bron: Zilberter et al. (1999), Reflexo-Therapy With Mechanical Cutaneous Stimulation: Pilot Study
Wat is de conclusie vanuit de wetenschap over de spijkermat?
Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er diverse studies vanuit de wetenschap die de spijkermat werking onderbouwen. We kunnen dan ook de conclusie trekken dat volgens de wetenschap de spijkermat geen onzin is. Daarentegen stelt de wetenschap juist dat een spijkermat een positief effect kan hebben op meer ontspanning, minder stress, minder pijn en een betere slaapkwaliteit.
Naast dat een spijkermat zorgt voor meer ontspanning, activeert het ook gelukshormonen. In een van onze blogs gingen we al eens in op welke gelukshormonen dit zijn. Hieronder gaan we dieper in op het ontstaan van deze gelukshormonen volgens de wetenschap.
Hoe ontstaan de gelukshormonen volgens de wetenschap?
Wanneer je op een spijkermat gaat liggen ervaart je lichaam een pijnprikkel. Een natuurlijke reactie van het lichaam op een pijnprikkel, is dat het lichaam het gelukshormoon endorfine aanmaakt. Dit bleek onder andere uit een studie die in 2010 is uitgevoerd door meerdere professoren van de Hawaiiaanse universiteit.
Uit deze studie bleek dat endorfine een pijnstillend effect heeft en de perceptie van pijn kan verminderen. Daarnaast concludeerde de studie dat endorfine wordt aangemaakt tijdens stressvolle situaties waarbij het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Endorfine is namelijk de tegenhanger van cortisol. De productie van endorfine vermindert dus dat het lichaam cortisol aanmaakt, waardoor je minder stress ervaart. Deze wetenschap verklaart waarom je heerlijk kunt ontspannen op de spijkermat.
Bron: Sprouse-Blum et al. (2010), Understanding Endorphins and Their Importance in Pain Management
Naast endorfine, wordt ook het gelukshormoon oxytocine aangemaakt bij gebruik van de spijkermat. In 2005 deed de Zweedse arts en onderzoeker Uvnas-Moberg onderzoek naar oxytocine in relatie tot stress verminderen, welzijn, sociale interactie en genezing.
Uit de studie bleek dat positieve interacties met betrekking tot aanraking en psychologische ondersteuning een positief effect kan hebben op de gezondheid. Wanneer je de spijkermat gebruikt en je heerlijk ontspant, zullen er positieve interacties ontstaan. Omdat de spijkermat je ook helpt met stress verminderen, zorgt dit ook voor psychologische ondersteuning. Hierdoor koppelt jouw brein het gebruik van de spijkermat aan een prettige interactie en psychologische ondersteuning waardoor oxytocine vrijkomt.
Ben jij overtuigd van de spijkermat wetenschap?
Nu je de conclusies over de spijkermat wetenschap hebt kunnen lezen, hopen we dat je alle informatie hebt ontvangen die je zocht.
Heb je toch nog een vraag? Neem dan contact met ons op en we staan je graag te woord.