Rugpijn en zwanger: Wat te doen?

Rugpijn en zwanger wat te doen
Ben je zwanger en worstel je met rugpijn? Je bent gelukkig niet alleen. Rugpijn is een veel voorkomende metgezel tijdens de zwangerschap. Maar geen zorgen, want er zijn manieren om deze pijn te verlichten en in dit blog lees je hoe!

Wat is de connectie van rugpijn bij zwangerschap?

Rugpijn en zwangerschap lijken soms hand in hand te gaan, nietwaar? Nou, het is geen toeval. Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon relaxine aan, wat je ligamenten versoepelt ter voorbereiding op de bevalling. Handig, maar het kan ook leiden tot instabiliteit en pijn in je rug. En ja, rugpijn kan al vroeg een teken zijn van dat je zwanger bent, omdat je lichaam zich begint aan te passen aan de groei van je baby.

Waar heb je rugpijn als je zwanger bent?

Rugpijn als je zwanger bent kan zowel laag als hoog voelen. Lage rugpijn is het meest voorkomend en voelt aan als een doffe, zeurende pijn. Hoge rugpijn komt minder vaak voor, maar kan gebeuren en voelt meestal aan als spanning of pijn in de spieren.

Wat zijn de oorzaken van rugpijn als je zwanger bent?

Naast relaxine zijn er andere boosdoeners voor rugpijn als je zwanger bent. Je zwaartepunt verschuift als je baby groeit, wat extra druk legt op je rug. Gewichtstoename en veranderingen in je houding zijn ook gebruikelijke oorzaken. En laten we de extra druk op je bekken niet vergeten, wat ook bijdraagt aan die vervelende pijn.

Waar heb je rugpijn aan het begin van de zwangerschap?

In het begin kun je lage rugpijn ervaren als gevolg van veranderingen in je houding en de stretching van je baarmoederbanden. Dit is vaak een van de eerste kwaaltjes die een aanstaande moeder opmerkt.

Hoe zit het met rugpijn als je zwanger bent in het derde trimester?

Tegen het derde trimester in je zwangerschap kan rugpijn meer uitgesproken zijn. Je draagt extra gewicht mee en je baby kan druk uitoefenen op je zenuwen. Het is belangrijk om goede houdingen te vinden en waar nodig ondersteuning te zoeken.

Hoe slaap je met rugpijn als je zwanger bent?

Slapen met rugpijn als je zwanger bent kan een uitdaging zijn. Probeer op je zij te slapen met een kussen tussen je benen. Dit kan de druk op je rug verminderen en zorgen voor een betere nachtrust.

Zwangere vrouw goede houding voor slaap Zwangere vrouw goede houding voor slaap

Welke oefeningen kun je doen tegen rugpijn als je zwanger bent?

Je wilt natuurlijk het liefste zo snel mogelijk van je rugpijn als je zwanger bent afkomen. Allereerst is het belangrijk om contact op te nemen met je arts om je klachten te bespreken. Daarnaast kunnen de volgende oefeningen helpen:

Prenatale yoga:

 • Kindhouding om de rug te ontspannen.
 • Kat-koe stretch voor flexibiliteit in de wervelkolom.
 • Pelvic tilt om de buikspieren te versterken.

Zwemmen:

 • Vrij zwemmen voor een lichte cardiovasculaire workout.
 • Rugslag om de rugspieren te versterken zonder druk.

Wandelen:

 • Regelmatige, rustige wandelingen om de spieren actief en soepel te houden.

Zachte strekoefeningen:

 • Zijwaartse buigingen om de zijkanten van je torso te rekken.
 • Voorwaartse buigingen vanuit zittende positie voor een zachte stretch.

Lichte krachttraining:

 • Gebruik van lichte gewichten voor armcursussen om de bovenrug te versterken.
 • Squats tegen de muur om de beenspieren te versterken en de onderrug te ondersteunen.

Pilates voor zwangeren:

 • Specifieke bewegingen gericht op de kern en het bekkengebied.

Wat zijn tips om rugpijn als je zwanger bent te voorkomen?

Hierboven heb je oefeningen kunnen lezen die je kunnen helpen om af te komen van de rugklachten, maar hoe voorkom je de rugpijn nu? Het voorkomen van rugpijn als je zwanger bent is een combinatie van goede gewoontes en lichaamsbewustzijn. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

 • Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging houdt je spieren sterk en flexibel, wat kan helpen rugpijn te voorkomen.
 • Draag goede schoenen: Vermijd hoge hakken en kies voor schoeisel met goede ondersteuning.
 • Let op je houding: Sta rechtop, houd je rug recht en balanceer je gewicht gelijkmatig op beide voeten.
 • Til correct: Buig je knieën en houd het gewicht dicht bij je lichaam, til nooit met een draaiende beweging.
 • Gebruik een steunende matras: Zorg ervoor dat je matras de juiste steun biedt om je ruggengraat recht te houden.
 • Doe aangepaste oefeningen: Specifieke oefeningen voor zwangere vrouwen kunnen de kern versterken en rugpijn verminderen.
 • Vermijd lang staan: Als je lang moet staan, wissel dan regelmatig van positie en gebruik een voetenbankje.
 • Gebruik een zwangerschapsriem: Dit kan extra ondersteuning bieden aan je onderrug en het gewicht van je buik verdelen.
 • Let op je gewichtstoename: Gezonde voeding kan helpen voor een gezonde gewichtstoename, waardoor je de belasting van je rug kunt verminderen. 
 • Ontspanningstechnieken: Methodes, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen, kunnen spierspanning verlichten en pijn verminderen.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op rugpijn als je zwanger bent tegengaan. Onthoud, zorg goed voor je lichaam en het zal goed voor jou en je baby zorgen.

Meer gestelde vragen over rugpijn tijdens zwangerschap

Hoewel rugpijn normaal is, is het belangrijk om te weten dat ernstige rugpijn soms een teken kan zijn van een miskraam. Als je hevige pijn ervaart, is het cruciaal om direct contact op te nemen met je zorgverlener.

Conclusie

Rugpijn is een veelvoorkomend verschijnsel als je zwanger bent, maar het hoeft geen constante bron van ongemak te zijn. Met de juiste oefeningen en tips kun je de pijn beheersen en zelfs voorkomen. Elk aspect telt mee voor jouw comfort. Als je rugpijn ervaart, is het altijd het beste om je zorgverlener te raadplegen, zeker als de pijn intens is.

En als je na de zwangerschap op zoek bent naar een natuurlijke manier om je rugpijn te verlichten en te verhelpen, overweeg dan eens een spijkermat, ook wel shakti mat genoemd, van BrellaVio te gebruiken. De spijkermat is ontworpen om ontspanning te bevorderen en pijn te verlichten. Alles voor een pijnvrije rug.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4