Hoge rugpijn: hoe ernstig is het?

Hoge rugpijn hoe ernstig is het
Voel je een zeurende pijn die zich nestelt tussen je schouderbladen na een lange werkdag? Of ervaar je een stekende sensatie die je slaap verstoort en je dagelijkse activiteiten belemmert? Hoge rugpijn kan een vervelende indringer zijn in je comfortabele leven. In dit blog pakken we het beestje bij de naam: wat betekent die pijn nu eigenlijk? Van het begrijpen van de sensaties tot het herkennen van alarmsignalen, we verkennen alle hoeken van hoge rugpijn. Lees hieronder meer over hoge rugpijn en ontdek hoe je dit veelvoorkomende ongemak kunt temmen!

Wat is hoge rugpijn en hoe voelt het?

Hoge rugpijn, dat onaangename gevoel dat je bovenrug in zijn greep houdt, kan variëren van een doffe, constante pijn tot een acute, scherpe sensatie. Wanneer we spreken over de hoge rug, hebben we het over het thoracale gebied van de wervelkolom, de plek die je lichaam ondersteunt en een cruciale rol speelt in je houding. Maar wat kan hoge rugpijn betekenen? De betekenis achter deze pijn is vaak een roep om aandacht van je lichaam dat het tijd is om je levensstijl onder de loep te nemen en te investeren in zelfzorg.

Waar zit hoge rugpijn?

De exacte locatie van hoge rugpijn kan een grote hint zijn naar de oorzaak. Deze pijn situeert zich tussen de onderkant van de nek en de onderkant van de ribbenkast, een gebied dat minder mobiel is dan bijvoorbeeld je nek of onderrug. Deze regio draagt veel last van het dagelijkse leven en geeft soms een signaal af wanneer het te veel wordt.

Weergave waar hoge rugpijn zich bevindt Weergave waar hoge rugpijn zich bevindt

Wat zijn de symptomen van pijn in de bovenrug?

Symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon, maar veelvoorkomende signalen zijn stijfheid, scherpe of doffe pijn en een beperkte bewegingsvrijheid. Soms straalt de pijn uit naar andere delen van het lichaam, zoals de borst of armen, wat kan leiden tot verwarring en ongemak. Herkenning van deze symptomen is de eerste stap naar verlichting.

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen?

Bepaalde symptomen van hoge rugpijn mogen we niet negeren. Als je gevoelloosheid, tintelingen of krachtverlies in je armen of benen ervaart, kan dit wijzen op zenuwcompressie. Koorts of gewichtsverlies gepaard met rugpijn kan een teken zijn van een onderliggende infectie. En pijn die niet vermindert of zelfs verergert tijdens rust, verdient zeker een bezoek aan de dokter.

Hoe ontstaat hoge rugpijn?

Wat zijn nu de oorzaken van hoge rugpijn? De oorzaken zijn divers. Een slechte houding gedurende de dag, herhaaldelijke bewegingen of een plotselinge beweging kunnen allemaal bijdragen aan pijn in dit gebied. Stress kan zich ook fysiek manifesteren in je bovenrug, terwijl een ongeluk of verwonding natuurlijk directe pijn kan veroorzaken.

Wat zijn de soorten en is de duur van pijn in de bovenrug?

Er zijn twee hoofdsoorten rugpijn. Dit zijn acute en chronische pijn in de bovenrug. Acute pijn komt plotseling op en is vaak het resultaat van een herkenbare blessure. Deze pijn is meestal van korte duur. Chronische pijn daarentegen, smeult en blijft hangen, soms zonder duidelijke oorzaak. Het begrijpen van de soort en duur van je pijn is essentieel om de juiste behandeling te vinden.

Wat te doen bij hoge rugklachten?

Als hoge rugpijn roet in het eten gooit, is het fijn een pijnstiller tegen deze rugpijn te vinden. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen om de pijn te verzachten en het herstel te bevorderen. Hieronder lees je welke oefeningen je kunt doen bij hoge rugpijn, krijg je tips en kom je erachter welke pijnstillers kunnen helpen je hoge rugpijn te beheren:

Oefeningen bij hoge rugpijn:

 • Cat-Cow Stretch: Ga op handen en knieën zitten en wissel af tussen het naar binnen en naar buiten buigen van je rug.
 • Thoracic Extension: Zit op een stoel, plaats je handen achter je hoofd en buig langzaam naar achteren over de rugleuning.
 • Shoulder Blade Squeeze: Zittend of staand, trek je schouderbladen naar elkaar toe en houd deze positie een paar seconden vast.

Tips voor het beheren van hoge rugpijn:

 • Zorg voor een ergonomische werkplek met een stoel die goede lendensteun biedt.
 • Neem regelmatig pauzes van het zitten door even te staan of te lopen.
 • Vermijd het dragen van zware tassen op één schouder en verdeel het gewicht gelijkmatig.

Gebruik een spijkermat die helpt om ontspanning te bevorderen en pijn te verlichten.

Gebruik spijkermat tegen hoge rugpijn Gebruik spijkermat tegen hoge rugpijn

Pijnstillers bij hoge rugpijn:

 • Paracetamol: Kan effectief zijn voor milde tot matige rugpijn.
 • NSAID's (zoals ibuprofen): Helpen ontstekingen verminderen en verlichten de pijn.
 • Topische pijnstillers: Crèmes en gels die direct op de pijnlijke plek worden aangebracht voor verlichting.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze suggesties algemene richtlijnen zijn en dat individuele gevallen kunnen verschillen. Raadpleeg een medische professional voordat je met een nieuwe oefenroutine begint of pijnstillers neemt, vooral als je te maken hebt met aanhoudende of ernstige pijn. Een fysiotherapeut kan een persoonlijk oefenprogramma ontwikkelen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften. En vergeet niet dat hulpmiddelen, zoals een spijkermat, soms net dat extra beetje verlichting kunnen bieden die je nodig hebt om je door je dag heen te helpen.

Hoe kun je hoge rugpijn voorkomen?

Preventie is beter dan genezen, vooral als het om rugpijn gaat. Een ergonomische werkplek, regelmatige pauzes tijdens langdurig zitten en een sterke core kunnen allemaal bijdragen aan het voorkomen van hoge rugpijn. Het handhaven van een gezond gewicht en het versterken van de rugspieren door oefeningen zijn ook belangrijke stappen. En vergeet niet: de manier waarop je tilt, buigt en beweegt, doet ertoe.

Hoe kun je het beste slapen met pijn in de bovenrug?

Slapen met hoge rugpijn kan een uitdaging zijn. Een ondersteunend matras en een goed geplaatst kussen kunnen het verschil maken. Probeer op je zij te slapen met een kussen tussen je knieën of op je rug met een kussen onder je knieën. En voor extra steun, overweeg voor het slapengaan een spijkermat, ook wel shakti mat genoemd, te gebruiken die de drukpunten in je lichaam kan ontlasten terwijl je rust. Hiermee voorkom je een slechte nachtrust en last van hoge rugpijn na het slapen.

Wat moet je niet doen bij hoge rugpijn?

Wanneer je last hebt van hoge rugpijn, is het fijn om op de hoogte te zijn van de handelingen die je beter niet kunt doen. Vermijd bij hoge rugklachten zware hefgewichten en plotselinge, schokkerige bewegingen die je rug kunnen verergeren. Langdurig zitten, zonder goede ondersteuning is ook uit den boze. En hoewel het verleidelijk kan zijn, vermijd te veel liggen, het kan de pijn juist verergeren.

Hoe lang houdt hoge rugpijn aan?

De duur van de klachten hangt af van de oorzaak en ernst van je hoge rugpijn. Acute pijn kan binnen enkele dagen tot weken verbeteren, terwijl chronische pijn langer aanhoudt en een gerichte aanpak vereist. Consistent zelfzorg en eventueel medisch advies kunnen het herstel bevorderen.

Conclusie

Hoge rugpijn is een complexe aandoening met vele gezichten. Het kan variëren van een tijdelijk ongemak tot een signaal van iets ernstigers. Het is belangrijk om aandachtig te zijn voor wat je lichaam je probeert te vertellen en actie te ondernemen om de oorzaken aan te pakken. Of het nu gaat om aanpassingen in je dagelijkse routine, oefeningen of het gebruik van een spijkermat voor extra ondersteuning, je hebt opties om verlichting te vinden en je kwaliteit van leven te verbeteren.

Wees alert op symptomen en schakel indien nodig medische hulp in. Onthoud dat je niet alleen bent in deze strijd tegen rugpijn, er zijn hulpmiddelen en professionals die je kunnen helpen. Door goed voor je rug te zorgen, kun je de controle terugnemen en de weg naar herstel inslaan.

Meer gestelde vragen over hoge rugpijn

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam enorme veranderingen. Het extra gewicht en de verschuiving van je zwaartepunt kunnen druk uitoefenen op de hoge rug. Bovendien kan de hormonale verandering je gewrichten en ligamenten versoepelen, wat bijdraagt aan het ongemak en hoge rugpijn als je zwanger bent.

Pijn tussen de schouderbladen is een veelgehoorde klacht. Dit kan komen door statische houdingen, zoals lange tijd achter de computer zitten, maar ook door fysieke overbelasting. De spieren tussen je schouderbladen werken hard om je bovenlichaam te ondersteunen en zonder de juiste zorg kunnen ze protesteren met pijn als gevolg.

Het is tijd om een arts te raadplegen als je rugpijn gepaard gaat met aanhoudende of verergerende symptomen, zoals uitstraling naar de benen, verlies van coördinatie of als het je dagelijks leven beïnvloedt. Pijn die na een paar weken niet verbeterd of na een trauma ontstaat, verdient ook professionele aandacht.

Hoge rugpijn is ernstig als het je bewegingsvrijheid beperkt, ondraaglijk wordt of als het samenkomt met andere symptomen, zoals koude rillingen, koorts of onverklaarbaar gewichtsverlies. Deze symptomen kunnen duiden op een onderliggende aandoening die meer vereist dan alleen thuiszorg.

Ja, hoewel zeldzaam, kunnen tumoren in de wervelkolom pijn veroorzaken, inclusief in het hoge ruggebied. Dit zijn vaak secundaire tumoren, wat betekent dat ze zijn uitgezaaid door kanker ergens anders in het lichaam. Als je bezorgd bent over rugpijn die aanhoudt en niet kan worden verklaard door andere, meer gebruikelijke oorzaken, is het belangrijk om dit door een arts te laten beoordelen.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
 • wat is mediteren voor het slapen

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

 • wim hof ademhaling

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

 • Hoe geef je een voetmassage

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

 • wat zijn affirmaties

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

1 van 4