Oxytocine: Alles wat je moet weten over dit knuffelhormoon

Oxytocine: Alles wat je moet weten over dit knuffelhormoon

Wist jij dat er een hormoon in je lichaam aanwezig is, genaamd oxytocine, dat voor meer rust en ontspanning kan zorgen? In een wereld vol stress en hectiek verlangen we allemaal wel een beetje naar dit hormoon. Oxytocine, wordt vaak een 'gelukshormoon' 'knuffelhormoon' of 'liefdeshormoon' genoemd en speelt een cruciale rol in hoe we ons voelen. In dit artikel gaan we dieper in op wat dit liefdeshormoon precies is, wat het doet in ons lichaam, hoe we er meer van kunnen krijgen, en nog veel meer!

Wat is het oxytocine knuffelhormoon?

Oxytocine is, net als endorfine, een krachtig hormoon. Het hormoon speelt een rol bij een verscheidenheid aan fysiologische en psychologische functies. Maar waarom noemen we het knuffelhormonen? Simpel gezegd, dit hormoon wordt vrijgegeven wanneer we fysiek contact hebben met anderen, zoals bij het geven of ontvangen van een knuffel. Vandaar dat het deze bijnaam heeft gekregen.

Deze knuffelhormonen doen veel meer dan alleen ons goed laten voelen tijdens een knuffel. Het speelt een sleutelrol bij de bevalling, borstvoeding, het vormen van sociale banden, seksuele opwinding en het genereren van gevoelens van vertrouwen en empathie.

Knuffelen om het hormoon oxytocine te krijgen Knuffelen om het hormoon oxytocine te krijgen

Wat doet oxytocine in je lichaam?

Oxytocine speelt meerdere vitale rollen in ons lichaam. Het is afkomstig van de hypothalamus, een deel van de hersenen dat belangrijk is voor het reguleren van lichaamsfuncties en emoties. Lees hieronder de verschillende punten waarin oxytocine een vitale rol speelt:

Bevordering van sociale banden

Het oxytocine hormoon wordt vaak geassocieerd met het versterken van sociale banden. Het bevordert gevoelens van verbondenheid, empathie en vertrouwen. Dit is essentieel voor het opbouwen en onderhouden van relaties.

Moeder-kind binding

Bij vrouwen speelt dit hormoon een grote rol tijdens en na de bevalling. Tijdens de bevalling stimuleert het de weeën en na de bevalling helpt het de moeder bij het vormen van een sterke emotionele band met haar pasgeboren kind.

Stressvermindering en ontspanning

Oxytocine heeft ook een kalmerend effect. Het kan namelijk de bloeddruk en cortisolniveau verlagen. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt bij stress. Hierdoor is oxytocine een belangrijk hormoon voor ontspanning en stressvermindering.

Pijnbestrijding

Oxytocine heeft ook een pijnstillend effect. Het kan helpen bij het verminderen van de waargenomen intensiteit van pijn, vooral bij chronische pijnklachten als rugpijn, schouderpijn of een stijve nek. Hier komt een interessant product van pas, de spijkermat. Spijkermatten worden al lang gebruikt om natuurlijke pijnverlichting te bieden en kunnen ook bijdragen aan het verhogen van de oxytocinespiegels.

Welke factoren remmen de aanmaak van oxytocine af?

Verschillende factoren kunnen de aanmaak van het hormoon in het lichaam belemmeren. Stress is een van de grootste vijanden. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam meer van het hormoon cortisol, dat de productie en werking van het oxytocine hormoon kan belemmeren.

Andere factoren die de productie kunnen belemmeren, zijn onder meer slechte voeding, gebrek aan slaap en alcohol- of drugsmisbruik. Het is dus belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, met voldoende rust, een evenwichtige voeding en matiging in het gebruik van alcohol en drugs.

Hoe krijg je meer oxytocine?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de productie van dit hormoon in je lichaam te stimuleren:

 • Fysiek contact
  Een van de meest bekende manieren om het oxytocineniveau te verhogen is door fysiek contact, zoals knuffelen, handen schudden en zelfs seksuele activiteit.

 • Sociale interactie
  Tijd doorbrengen met vrienden en geliefden, en vooral lachen en positieve interacties, kan de oxytocineproductie stimuleren.

 • Massage
  Massage is een andere krachtige manier om de aanmaak van het hormoon te verhogen. Het kan fysieke ontspanning bevorderen en helpt bij het loslaten van spanning in de spieren.

 • Meditatie en yoga
  Zowel meditatie als yoga zijn effectief gebleken bij het verhogen van het oxytocine hormoon.

 • Gebruik van een spijkermat
  Een andere mogelijkheid is het gebruik van een spijkermat. Dit unieke hulpmiddel, met zijn duizenden acupressuurpunten, kan helpen de oxytocinespiegel te verhogen door een staat van diepe ontspanning te stimuleren. Daarnaast heeft het gebruik van een spijkermat nog veel meer voordelen voor de gezondheid.

Wat zijn de nadelen?

Hoewel het hormoon veel voordelen heeft, zijn er ook enkele mogelijke nadelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat, zoals met alles in het lichaam, balans het sleutelwoord is.

 • Verhoogde stressgevoeligheid
  Hoewel het hormoon stress in ons lichaam kan verminderen, kan het in sommige gevallen ook onze gevoeligheid voor stress verhogen. Dit gebeurt wanneer de oxytocinespiegels in ons lichaam te hoog zijn.

 • Verhoogde emotionele gevoeligheid
  Oxytocine kan onze emotionele reacties versterken, zowel positief als negatief. Dit kan ervoor zorgen dat sommige mensen zich meer bewust zijn van hun emoties en zich daardoor mogelijk kwetsbaarder voelen.

 • Het bevorderen van groepsgedrag
  Het knuffelhormoon bevordert sociale binding, wat meestal een goede zaak is. Maar in sommige gevallen kan dit leiden tot een sterkere voorkeur voor leden van onze eigen groep en een afwijzing van buitenstaanders, wat kan leiden tot discriminatie en vooroordelen.

Is oxytocine gezond?

Over het algemeen zijn knuffelhormonen zeer gezond. Het speelt een vitale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder het bevorderen van sociale binding, het verminderen van stress, het verlagen van de bloeddruk en het versterken van moeder-kind banden. Het heeft zelfs pijnstillende eigenschappen en kan dus helpen bij het verlichten van bepaalde vormen van pijn, zoals rug-, schouder- en nekpijn.

Oxytocine heeft echter ook potentieel negatieve effecten als het niet in balans is. Te veel van het hormoon kan stressgevoeligheid verhogen en negatieve emoties heviger maken. Het is altijd belangrijk om te streven naar een evenwichtige levensstijl om een gezonde hormoonbalans te ondersteunen.

wetenschappelijke structuur oxytocine wetenschappelijke structuur oxytocine

Hebben mannen ook oxytocine?

Absoluut! Hoewel oxytocine vaak geassocieerd wordt met vrouwen, vooral vanwege de rol die het speelt tijdens de zwangerschap en bevalling, hebben mannen het ook. Bij mannen heeft dit hormoon verschillende functies:

 • Functie 1: Sociale binding
  Net als bij vrouwen, helpt het bij mannen met het vormen en versterken van sociale banden.

 • Functie 2: Stressvermindering
  Oxytocine kan helpen om stressreacties te verminderen en ontspanning te bevorderen.

 • Functie 3: Vader-kind binding
  Net als dat het hormoon moeder-kind binding stimuleert, verbetert dit gelukshormoon ook de binding tussen vader en kind.

 • Functie 4: Seksuele activiteit
  Het liefdeshormoon wordt vrijgegeven tijdens seksuele activiteit en speelt een rol in seksueel genot en tevredenheid.

Wat is de relatie tussen het hormoon en depressie?

Depressie is een complexe aandoening en er zijn veel factoren die bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Onderzoek heeft aangetoond dat oxytocine een rol kan spelen in het reguleren van stemming en emotie en sommige studies hebben gesuggereerd dat lagere niveaus van het liefdeshormoon geassocieerd kunnen zijn met symptomen van depressie.

Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel er een verband kan zijn, dit niet betekent dat dit ene hormoon de oorzaak of de oplossing voor depressie is. Depressie is een serieuze medische aandoening die professionele behandeling vereist. Het is altijd belangrijk om medische hulp te zoeken als je symptomen van depressie ervaart.

Conclusie

Oxytocine speelt een cruciale rol in ons leven. Of je nu een man of een vrouw bent, het helpt ons niet alleen bij het vormen van sterke banden en relaties, maar het helpt ook bij het verlichten van stress, het verbeteren van ons humeur en zelfs bij het beheersen van pijn. Terwijl dit hormoon van nature in ons lichaam aanwezig is, zijn er eenvoudige manieren om de aanmaak te stimuleren, zoals knuffelen, het genieten van een maaltijd of zelfs het gebruik van een spijkermat.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat hoewel dit hormoon veel positieve effecten heeft, het niet als een magische oplossing voor al onze problemen moet worden beschouwd. Net als bij elk ander hormoon, is balans de sleutel en extreme hoeveelheden kunnen ongewenste effecten hebben. Zoals altijd, als je met serieuze gezondheidsproblemen kampt, zoals chronische pijn, hoge stressniveaus of depressie, is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat hoewel dit hormoon veel positieve effecten heeft, het niet als een magische oplossing voor al onze problemen moet worden beschouwd. Net als bij elk ander hormoon, is balans de sleutel en extreme hoeveelheden kunnen ongewenste effecten hebben. Zoals altijd, als je met serieuze gezondheidsproblemen kampt, zoals chronische pijn, hoge stressniveaus of depressie, is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen.

Nog meer weten over oxytocine?

Dit gelukshormoon speelt een essentiële rol in verschillende fases van de bevalling. Deze fases lees je hieronder:

Fase 1: Voor de bevalling
In de laatste weken van de zwangerschap begint de productie van oxytocine langzaam toe te nemen. Het hormoon draagt bij aan de voorbereiding van het lichaam op de naderende bevalling, waaronder het stimuleren van samentrekkingen van de baarmoeder en het bevorderen van melkproductie in de borsten.

Fase 2: Tijdens de bevalling
Tijdens de bevalling speelt het hormoon een cruciale rol bij het opwekken en reguleren van weeën. Deze samentrekkingen helpen om de baby door het geboortekanaal te bewegen. Vaak wordt synthetisch oxytocine toegediend om de bevalling op gang te brengen of om de samentrekkingen te versterken als deze te zwak zijn.

Fase 3: Na de bevalling
Na de geboorte helpt oxytocine bij het uitdrijven van de placenta en het verminderen van bloedingen. Bovendien speelt het een rol bij de borstvoeding door de "melkuitstootreflex" te stimuleren, wat betekent dat het de borsten helpt om melk vrij te geven. Daarnaast bevordert oxytocine de band tussen moeder en kind door gevoelens van liefde en bescherming op te wekken.

Hoewel oxytocine ons een goed gevoel kan geven en stress kan verminderen, is er geen bewijs dat het verslavend is. Dit liefdeshormoon is een natuurlijk hormoon dat het lichaam zelf produceert en reguleert. Sommige mensen stimuleren de afgifte van dit hormoon door bijvoorbeeld te knuffelen, chocolade te eten of zelfs het gebruik van een shakti mat. Dit is meestal niet een teken van verslaving, maar eerder een gezond verlangen naar sociale verbinding en welzijn.

Knuffelen is een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om de oxytocinespiegels te verhogen. Maar hoe lang moet je knuffelen om van de voordelen te genieten?

Volgens sommige studies kan zelfs een korte knuffel van 10 seconden al helpen om de oxytocinespiegels te verhogen. Langere knuffels kunnen echter nog meer voordelen hebben. Een knuffel van 20 seconden of langer kan helpen om je hartslag en bloeddruk te verlagen, je humeur te verbeteren en stress te verminderen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alleen de duur, maar ook de kwaliteit van de knuffel een rol speelt. Een oprechte en warme knuffel kan effectiever zijn in het verhogen van de oxytocinespiegels dan een snelle en oppervlakkige omhelzing.

Oxytocine neusspray is een medisch product dat vaak wordt gebruikt in onderzoeksinstellingen en soms wordt voorgeschreven voor bepaalde medische aandoeningen. De neusspray bevat synthetische hormonen die je in je neus sprayt, waarna het in je bloedbaan wordt opgenomen.

De effecten van deze spray kunnen variëren van persoon tot persoon en hangen grotendeels af van de specifieke context waarin deze wordt gebruikt. In algemene zin is de functie van de neusspray om de effecten van het hormoon in het lichaam te versterken. Dat kan leiden tot verbeterde sociale vaardigheden, vermindering van angstgevoelens, bevordering van ontspanning en een toename van vertrouwen en empathie.

Het is belangrijk te benadrukken dat medisch gebruik van oxytocine neusspray altijd onder begeleiding van een zorgverlener moet gebeuren, aangezien het bijwerkingen kan hebben en mogelijk niet voor iedereen geschikt is.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4