Endorfine: Alles wat je moet weten over dit gelukshormoon

Endorfine: Alles wat je moet weten over dit gelukshormoon

Endorfine, het natuurlijke gelukshormoon van je lichaam, heeft een enorm potentieel om je welzijn te verbeteren. Maar wat is het precies? Hoe werkt het? En hoe kan het je helpen om je beter te voelen? Laten we deze vragen één voor één doornemen en dieper ingaan op de wereld van dit hormoon van geluk!

De betekenis van endorfine

Endorfine is een soort lichaamseigen stof die in onze hersenen wordt aangemaakt en als neurotransmitter fungeert. De term ‘endorfine’ komt van de woorden ‘endogeen’, wat ‘van binnenuit voortkomend’ betekent en ‘morfine’, naar het pijnstillende medicijn. Samen duiden deze woorden op de natuurlijke pijnstillende en stemmingsverhogende eigenschappen van het gelukshormoon.

Hoe wordt endorfine ook wel genoemd?

Endorfine wordt vaak aangeduid als ‘gelukshormoon’ of ‘feel-good hormoon’ vanwege de positieve effecten op je stemming en algemeen welzijn. Het speelt een cruciale rol in het beloningssysteem, dat plezierige gevoelens opwekt en je motiveert om bepaalde activiteiten te herhalen.

Is endorfine een hormoon?

Ja, endorfine wordt geclassificeerd als een hormoon. Hormonen zijn chemische boodschappers die specifieke cellen of weefsels aanzetten tot actie. In het geval van endorfine is de primaire functie ervan om pijn te verminderen en plezier te verhogen, wat een reputatie als ‘gelukshormoon’ oplevert. Maar de functie van een hormoon als oxytocine is bijvoorbeeld om een gevoel van genegenheid, liefde of geborgenheid te geven. 

Is endorfine een neurotransmitter?

Naast dat het een hormoon is, is het ook een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn chemische boodschappers die informatie tussen neuronen overbrengen. Als neurotransmitter helpt het hormoon van geluk signalen door het zenuwstelsel te sturen, voornamelijk die betrekking hebben op pijn en genot.

Waar zit endorfine in?

Het gelukshormoon wordt geproduceerd in verschillende delen van het lichaam, maar de belangrijkste bronnen zijn de hypothalamus en de hypofyse. Dit zijn twee kleine structuren in de hersenen. Wanneer je lichaam onder stress staat of intense fysieke activiteit ondergaat, sturen deze gebieden signalen om het hormoon te produceren en vrij te geven.

Waar is het gelukshormoon goed voor?

Maar waarom is het gelukshormoon belangrijk? Het hormoon speelt meerdere cruciale rollen in je lichaam. Ten eerste, door pijn te blokkeren, functioneert het als een natuurlijke pijnstiller. Ten tweede, het creëert een gevoel van euforie en welzijn. Daarom wordt het vaak aangeduid als het 'gelukshormoon'. Het speelt ook een belangrijke rol in je beloningssysteem dat de acties of manieren van doen om te overleven, zoals eten en lichamelijke activiteit, motiveert en versterkt.

Hoe wordt endorfine aangemaakt?

Endorfines komen vrij als reactie op een verscheidenheid aan prikkels. Fysieke inspanning is een van de meest bekende triggers. Daarom voelen mensen zich vaak gelukkig en ontspannen na het sporten. Een fenomeen dat bekendstaat als de 'runners high'. Andere triggers zijn onder meer stress, pijn, liefde, seksuele activiteit en het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade en hete pepers.

Wat doet het gelukshormoon met je?

Wat doet het hormoon van geluk nu precies? Dit hormoon heeft verschillende effecten op je lichaam en geest. Het helpt om pijn te verminderen, verhoogt je gevoel van welzijn en kan zelfs je immuunsysteem versterken. Het helpt ook om stress en angst te verminderen, waardoor je beter kunt omgaan met moeilijke situaties.

Wat voel je door het hormoon van geluk?

Wanneer het hormoon wordt vrijgegeven in je lichaam, kan je een algemeen gevoel van geluk en welzijn ervaren. Dit kan gepaard gaan met een verminderd gevoel van pijn en een positieve stemming. Dit gevoel, dat vaak wordt omschreven als ‘euforisch’, is de reden waarom endorfine het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd.

Is endorfine goed voor je?

Ja, dit hormoon is absoluut goed voor je. De pijnstillende en stemmingsverbeterende effecten kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je kwaliteit van leven. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat endorfine kan helpen bij het verminderen van angst en depressie, het verbeteren van het immuunsysteem en zelfs het verlengen van de levensduur.

Hoe kun je endorfine gebruiken?

Er zijn veel manieren om de productie van het gelukshormoon te stimuleren en van de voordelen te profiteren. Activiteiten zoals regelmatig sporten, het eten van pittig voedsel, het luisteren naar muziek die je leuk vindt en zelfs lachen kunnen allemaal bijdragen aan de afgifte van het gelukshormoon. 

Een andere effectieve manier is het gebruik van een spijkermat. Door de drukpunten die zich op de mat bevinden, ervaart je lichaam een ‘prikkel’. Deze ‘prikkel’ kan helpen bij het vrijmaken van het hormoon.

Hoe kun je het hormoon verhogen?

Om je endorfineniveau te verhogen en je welzijn te verbeteren, kun je een ‘endorfine herstelplan’ overwegen. Dit plan kan het volgende omvatten: regelmatig sporten, goed eten (met name pittig voedsel), goed slapen, lachen, tijd doorbrengen met mensen die je gelukkig maken, muziek luisteren die je leuk vindt en tijd nemen voor ontspannende activiteiten zoals meditatie of yoga. Het gebruik van een spijkermat, ook wel shakti mat genoemd, kan ook helpen bij het stimuleren van het hormoon van geluk. Hieronder lees je 8 tips voor een endorfine herstelplan:

Tip 1: Verband endorfine en sporten

Sporten is een van de meest effectieve manieren om endorfine aan te maken en te verhogen. Vaak voel je je na het sporten dan ook beter en is het een goede manier om je humeur te verbeteren. 

Intensieve activiteiten zoals hardlopen, zwemmen of fietsen kunnen een ‘endorfine kick’ veroorzaken. Maar hoe lang moet je bijvoorbeeld hardlopen om endorfine aan te maken? Meestal maak je na ongeveer 20-30 minuten intensieve lichaamsbeweging dit hormoon aan. Deze ‘runner's high’ kan echter variëren van persoon tot persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals fitnessniveau en individuele reactie op lichaamsbeweging.

Tip 2: Gebruik van endorfine pillen

Endorfine pillen bestaan niet in de vorm zoals je zou denken. Je kunt niet simpelweg een pil nemen en een golf van het gelukshormoon ervaren. Er zijn echter supplementen beschikbaar die beweren de productie van dit hormoon te bevorderen, maar hun effectiviteit varieert. Belangrijk bij deze pillen is om ook hierover medisch advies in te winnen. 

Tip 3: Blootstellen aan (dag)licht

Blootstelling aan natuurlijk (dag)licht, vooral in de ochtend, kan de productie van het gelukshormoon stimuleren. Dit komt doordat (dag)licht de productie van serotonine, een andere feel-good neurotransmitter, verhoogt. Dit kan vervolgens de productie van endorfine stimuleren. Vergeet dus niet iedere dag even buiten te komen en blootgesteld te worden aan (dag)licht.

Tip 4: Gebruik van de spijkermat

Het gebruik van de spijkermat helpt ook bij de aanmaak van endorfine. Zo verbetert het de slaap, maar kan het ook zelfvertrouwen verhogen. Gevoelens van angst, depressie en stress zullen ook verminderen bij het gebruik van de spijkermat. De spijkermat beschikt over vele drukpunten. Wanneer je lichaam in aanraking komt met deze drukpunten, ervaart het een ‘prikkel’. De ‘prikkel’ zorgt voor verschillende effecten, waaronder de aanmaak van endorfine. Dit zorgt ervoor dat cortisol afneemt en je onder andere minder stress ervaart.

Tip 5: Endorfine en voeding

Scherp en pittig voedsel, zoals rode pepers, kan de productie van het gelukshormoon stimuleren. Dit komt doordat pittige voedingsmiddelen capsaïcine bevatten. Dit veroorzaakt een branderig gevoel in je mond. Je hersenen signaleren dat je 'pijn' hebt en in reactie daarop produceren ze endorfine.

Tip 6: Massages en meditatie

Ontspannende activiteiten zoals massages en meditatie kunnen ook helpen bij het stimuleren van de productie van het hormoon. Door het lichaam te stimuleren te ontspannen, wordt de endorfineproductie bevordert. 

Tip 7: Lachen en huilen

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kun je ook endorfines vrijmaken door te lachen of te huilen. Het zijn beide emotionele reacties. Deze reacties gebruikt je lichaam om stress te verlichten en je humeur te verbeteren. Houd deze emoties dus niet vast. Het geeft je een bevrijding van endorfines, waardoor je een fijn gevoel ervaart. 

Tip 8: Vrijkomen endorfine bij seks

Seks is een andere natuurlijke manier om het hormoon van geluk te produceren. Tijdens een orgasme komt er een golf van endorfine vrij, wat bijdraagt aan het plezier en de ontspanning die we vaak voelen na seks.

Hoe lang blijft endorfine in je lichaam?

Het hormoon wordt snel afgebroken in je lichaam, wat betekent dat het effect van een ‘endorfine kick’ gewoonlijk tussen een paar minuten en een paar uur duurt. Dit is afhankelijk van de intensiteit en de duur van de activiteit die het heeft veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om regelmatig activiteiten te ondernemen die de productie ervan stimuleren.

Een burn-out door tekort aan endorfine

Een chronisch tekort aan het gelukshormoon kan bijdragen aan symptomen van een burn-out. Wanneer we gestrest zijn, produceren we cortisol, een stresshormoon. Het gelukshormoon helpt om de effecten van cortisol te beperken en je een gevoel van welzijn te geven. Als we echter voortdurend gestrest zijn en we niet voldoende gelukshormonen aanmaken, kan dat leiden tot een overweldigend gevoel van uitputting, negativiteit en een gebrek aan energie. Dit zijn allemaal symptomen van een burn-out. Probeer de aanmaak van het hormoon van geluk dus niet te beperken. 

Conclusie

Endorfine, ook wel het 'gelukshormoon' genoemd, speelt een cruciale rol in het gevoel van welzijn. Hoewel we nog veel te leren hebben over deze fascinerende neurotransmitter, weten we dat activiteiten die het gelukshormoon stimuleren je kunnen helpen je beter te voelen, stress te verminderen en zelfs symptomen van een burn-out te bestrijden. Dus lach, ren, eet wat pittigs en ga op je nieuwe spijkermat liggen. Je lichaam en hersenen zullen je dankbaar zijn.

Nog meer vragen over Endorfine?

Omdat endorfine een gevoel van welzijn en euforie kan veroorzaken, kun je een verlangen ontwikkelen om dat gevoel opnieuw te beleven. Dit kan leiden tot een gezonde ‘verslaving’, zoals regelmatig sporten. Er zijn echter ook situaties waarin de zoektocht naar het gelukshormoon kan leiden tot ongezonde gedragingen, zoals overtraining. Het is dus belangrijk om een evenwicht te vinden. Probeer te streven naar gezonde manieren om het hormoon vrij te maken en geniet van de juiste hoeveelheid hormonen van geluk.

Endorfines zijn dus neurotransmitters die het lichaam zelf aanmaakt en die helpen bij het reguleren van pijn en plezier. Er kan per persoon verschil in de gevoeligheid of productie zitten van het hormoon. Bij veel gebruik van bijvoorbeeld een bepaald medicijn, kun je resistentie opbouwen. Echter is dit bij endorfine nog niet gedefinieerd. 

Als je vermoedt dat je een ongebruikelijke reactie op dit gelukshormoon hebt of als je problemen ervaart die je denkt te kunnen linken aan je endorfinesysteem, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Het lichaam is een complex systeem en veel verschillende factoren kunnen van invloed zijn op hoe je je voelt. Des te belangrijker is het om advies in te winnen, zodat je het beste uit jezelf kunt halen.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
  • Meridianen wat is hun oorsprong en functie

    Meridianen begrijpen: Wat is hun oorsprong en f...

    Ben je benieuwd hoe je lichaam omgaat met ingewikkelde energiestromen? Meridianen zijn hierbij onmisbaar. In dit artikel nemen we een kijkje naar wat meridianen zijn, waar ze vandaan komen en...

    Meridianen begrijpen: Wat is hun oorsprong en f...

    Ben je benieuwd hoe je lichaam omgaat met ingewikkelde energiestromen? Meridianen zijn hierbij onmisbaar. In dit artikel nemen we een kijkje naar wat meridianen zijn, waar ze vandaan komen en...

  • Alles over mantra’s: betekenis, types en voordelen

    Alles over mantra’s: betekenis, types en voordelen

    Mantra’s worden al eeuwenlang gebruikt in diverse culturen over de hele wereld, van de mystieke heuvels van de Himalaya tot de rustige tempels in Japan. In dit artikel ontdekken we...

    Alles over mantra’s: betekenis, types en voordelen

    Mantra’s worden al eeuwenlang gebruikt in diverse culturen over de hele wereld, van de mystieke heuvels van de Himalaya tot de rustige tempels in Japan. In dit artikel ontdekken we...

  • kundalini yoga wat is het en wat doet het

    Kundalini Yoga: wat is het en wat doet het?

    Kundalini yoga biedt een unieke combinatie van fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken, meditatie en het chanten van mantra's. Dit alles gericht op je kundalini-energie, een sluimerende spirituele kracht aan de basis van...

    Kundalini Yoga: wat is het en wat doet het?

    Kundalini yoga biedt een unieke combinatie van fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken, meditatie en het chanten van mantra's. Dit alles gericht op je kundalini-energie, een sluimerende spirituele kracht aan de basis van...

  • Vinyasa yoga: ontdek de voordelen en basisprincipes

    Vinyasa yoga: ontdek de voordelen en basisprinc...

    Vinyasa yoga is veel meer dan alleen een reeks bewegingen, het is een vloeiende dans tussen adem en beweging, bedoeld om kracht, flexibiliteit en mentale helderheid te bevorderen. In dit...

    Vinyasa yoga: ontdek de voordelen en basisprinc...

    Vinyasa yoga is veel meer dan alleen een reeks bewegingen, het is een vloeiende dans tussen adem en beweging, bedoeld om kracht, flexibiliteit en mentale helderheid te bevorderen. In dit...

1 van 4