Last van spit rugpijn: Wat nu?

Last van spit rugpijn Wat nu
Ken je dat gevoel dat je rug plotseling op slot lijkt te zitten en elke beweging voelt als een onmogelijke opgave? Dat kan spit zijn, een vorm van rugpijn die plotseling opkomt en je bewegingsvrijheid behoorlijk kan beperken. Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft en gelukkig zijn er manieren om deze pijn aan te pakken. Laten we eerst eens kijken wat spit rugpijn precies is en er vervolgens achter komen hoe we het aan kunnen pakken!

Wat is spit rugpijn?

Spit, ook wel lumbago genoemd, is een veelvoorkomende rugklacht waarbij je een plotselinge, scherpe pijn in je onderrug voelt. Het lijkt alsof je rug op slot zit, en zelfs de simpelste dingen, zoals bukken of je schoenen aantrekken, worden een hele uitdaging. Spit rugpijn wordt vaak beschreven als het gevoel van een ‘steek’ of ‘scheut’ in de rug en kan variëren van een paar dagen tot zelfs weken.

Waar zit spit rugpijn?

Spit rugpijn richt zijn ongenadige pijlen voornamelijk op de onderrug. Het is een vorm van acute rugpijn die zich manifesteert rond de lendenwervels. Juist in dit gebied zijn de wervels en spieren erg gevoelig voor overbelasting, wat de pijn verklaart die je voelt als spit toeslaat.

Waar zit spit rugpijn Waar zit spit rugpijn

Hoe weet ik of ik spit rugpijn heb?

Typische symptomen van spit rugpijn zijn een plotselinge, scherpe pijn in de onderrug die je bewegingen beperkt. Het kan gepaard gaan met spierstijfheid en de pijn kan erger worden bij bepaalde bewegingen, zoals buigen of tillen. Als deze symptomen je bekend voorkomen, is de kans groot dat je te maken hebt met spit.

Wat is de oorzaak van spit in de rug?

Spit rugpijn kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, hieronder staan de verschillende oorzaken op een rijtje:

 • Verkeerde bewegingen of houdingen: plotselinge, ongewone bewegingen of langdurig zitten in een slechte houding kunnen leiden tot spit. Dit omvat het verdraaien van de rug tijdens het tillen van zware voorwerpen of langdurig bukken.
 • Zwakke rug- en buikspieren: onvoldoende spierkracht in de rug en buik kan bijdragen aan spit rugpijn. Deze spieren ondersteunen de ruggengraat en zwakte hierin kan leiden tot extra belasting en pijn.
 • Slijtage van wervelschijven: naarmate we ouder worden, kunnen onze wervelschijven slijten, wat de kans op spit verhoogt. Degeneratieve veranderingen in de wervelkolom kunnen de ruggengraat minder flexibel maken.
 • Stress en spanning: langdurige stress en spanning kunnen leiden tot spierstijfheid, vooral in de rug. Dit verhoogt het risico op spit, omdat gespannen spieren gevoeliger zijn voor blessures.
 • Overgewicht: extra gewicht kan de druk op de rug verhogen, wat de kans op spit vergroot. Dit geldt vooral als het extra gewicht voornamelijk rond de buik is.
 • Zwangerschap: tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam veel veranderingen, waaronder gewichtstoename en hormonale veranderingen, die de rug kunnen belasten en spit kunnen veroorzaken.
 • Onvoldoende ergonomie op de werkplek: een werkplek die niet ergonomisch is ingericht, kan leiden tot spit. Langdurig zitten, slechte stoelen of verkeerde hoogtes van bureau en computer kunnen de rug belasten.
 • Eerdere rugproblemen: mensen die in het verleden rugklachten hebben gehad, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van spit.

Het identificeren van de oorzaak van spit is een belangrijke stap in het voorkomen van toekomstige episodes. Aanpassingen in levensstijl, verbetering van ergonomie en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen het risico op spit te verminderen.

Hoelang duurt spit in de rug?

De duur van spit kan variëren. Voor sommigen is het een kwestie van dagen, voor anderen kan het langer aanhouden. Over het algemeen begint de hevigheid van de pijn af te nemen na een paar dagen van rust en behandeling.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van spit rugpijn af?

Het is fijn om zo snel mogelijk van spit rugpijn af te zijn, maar wat moet je doen en zijn de juiste behandelingen bij spit in je rug? Bij spit, een acute vorm van lage rugpijn, is snelle verlichting essentieel. Hier zijn enkele beknopte, praktische tips om de pijn effectief aan te pakken:

 • Rust: beperk belastende activiteiten en geef je rug de nodige rust om het herstel te bevorderen.
 • Warmte: een warmtepakking of een warm bad kan helpen de spieren te ontspannen en pijn te verminderen.
 • Zachte beweging: lichte oefeningen, zoals wandelen of yoga, kunnen je rug versterken en toekomstige spit rugpijn voorkomen.
 • Complementaire therapieën: massage, fysiotherapie of acupunctuur kunnen nuttig zijn bij het herstelproces.
 • Spijkermatten van BrellaVio: de spijkermatten van BrellaVio kunnen helpen bij het ontspannen van de rugspieren, wat bijdraagt aan een sneller herstel.
 • Raadpleeg een expert: Bij aanhoudende pijn is het belangrijk om medisch advies in te winnen voor een passend behandelplan.

Deze tips bieden een richtlijn voor het omgaan met spit rugpijn. Een combinatie van rust, warmte, beweging en aanvullende therapieën kan effectief zijn bij het versnellen van het herstel.

Welke medicatie helpen tegen spit rugpijn?

Bij spit kan het gebruik van een pijnstiller tegen rugpijn, zoals paracetamol of ibuprofen, helpen om de ergste pijn te verzachten. Het is belangrijk om altijd eerst met een arts te overleggen voordat je medicatie gebruikt, zeker als je ook andere middelen slikt.

Is warmte goed voor spit rugpijn?

Ja, warmte kan de pijn van spit rugpijn verzachten. Denk hierbij aan warmtepleisters, een warm bad of een bezoek aan een fysiotherapeut voor een verwarmende massage. Deze methoden kunnen de spieren ontspannen en de pijn verlichten.

De spijkermat tegen spit rugpijn De spijkermat tegen spit rugpijn

Ondraaglijke rugpijn voorkomen

Ondraaglijke rugpijn kan echt je hele dag verpesten. Je voelt je alsof je niets meer kunt doen en elke beweging doet zeer. Soms komt ondraaglijke rugpijn door een hernia, een geknepen zenuw of gewoon extreme spierspanning. Het is belangrijk om snel naar een dokter te gaan als je last hebt van ondraaglijke rugpijn, zodat je weet wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen. Fysiotherapie, pijnstillers en speciale oefeningen kunnen helpen om klachten te verminderen. Maar onthoud: voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor een goede houding, een ergonomische werkplek en blijf in beweging.

Kan je genezen van spit?

In de meeste gevallen is spit tijdelijk en zul je volledig herstellen. Het is belangrijk om na herstel je rug sterk en soepel te houden met de juiste oefeningen en een goede houding.

Conclusie

Spit rugpijn is een acute, hevige pijn die veel mensen treft. Het begrijpen van de oorzaken en symptomen is de eerste stap naar herstel. Met de juiste behandeling en voorzorgsmaatregelen kun je snel weer op de been zijn en hopelijk spit in de toekomst voorkomen. En mocht je op zoek zijn naar aanvullende ondersteuning, dan kan een spijkermat, ook wel shakti mat genoemd, van BrellaVio net dat extra beetje verlichting bieden.

Meer vragen over spit rugpijn

Spit rugpijn op zichzelf leidt niet direct tot een hernia. Echter, als de oorzaak van de spit een dieper liggend probleem is, zoals een uitstulping van een tussenwervelschijf, dan kan dat wel degelijk tot een hernia leiden.

Als de pijn ondraaglijk is, niet verbetert met rust en zelfzorg of als je andere symptomen ervaart, zoals gevoelloosheid in de benen, is het tijd om een dokter te raadplegen.

Rugpijn is ernstig als deze gepaard gaat met krachtsverlies, controleverlies over blaas of darmen of als de pijn uitstraalt naar andere delen van het lichaam.

Ja, spit rugpijn manifesteert zich typisch in de onderrug. Het kan een scherpe, plotselinge pijn zijn die je bewegingsvrijheid beperkt.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
 • wat is mediteren voor het slapen

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

 • wim hof ademhaling

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

 • Hoe geef je een voetmassage

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

 • wat zijn affirmaties

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

1 van 4