Pijnstiller rugpijn: Wat werkt?

Pijnstiller rugpijn wat werkt
Pijn in je rug, wie kent het niet? Het sluipt erin na een lange werkdag, tijdens een ontspannende bankhangsessie of soms zelfs zonder duidelijke reden. Maar wat doe je eraan? In dit blog lees je meer over de juiste pijnstiller tegen rugpijn, zodat jij weer soepel je dag door kunt!

Wat is rugpijn?

Rugpijn is een sluipend ongemak dat zich manifesteert in talloze vormen. Het kan variëren van een plotselinge scherpe steek die je in je sporen stopt tot een zeurende pijn die constant op de achtergrond aanwezig is. Deze ongewenste sensatie is een teken van je lichaam dat er iets aan de hand is met de ingewikkelde structuur van spieren, schijven en wervels. Het is een complexe dans van anatomie en beweging die soms uit de pas loopt en daarom is het goed om op tijd aan de bel te trekken en op zoek te gaan naar de juiste pijnstiller tegen rugpijn.

Rug structuur Rug structuur

Waarom krijg je rugpijn?

Je rug, een complexe structuur van botten, spieren en ligamenten, is uiterst gevoelig voor de eisen van het moderne leven. Verkeerd tillen, urenlang in dezelfde houding zitten, chronische stress of een plotselinge, onhandige beweging kunnen allemaal leiden tot pijnklachten. Deze veelvoorkomende activiteiten kunnen een disbalans in het zorgvuldige evenwicht van je rug veroorzaken, wat uiteindelijk resulteert in pijn.

Het is een club waar niemand graag lid van wordt. Daarom is het cruciaal om bewust te zijn van je dagelijkse gewoonten en bewegingen. Het toepassen van ergonomische principes op het werk en thuis, het aannemen van veilige tiltechnieken en het regelmatig wisselen van houding kunnen allemaal helpen om je te beschermen tegen het ongemak van rugpijn.

Wat zijn veelvoorkomende vormen van rugpijn waar een pijnstiller tegen kan helpen?

Rugpijn is niet zomaar een aandoening. Het is een verzameling van symptomen die verschillende vormen van discomfort kunnen aanduiden. Hieronder valt ook spit rugpijn, een specifieke en vaak scherpe vorm van rugpijn. Hieronder lees je een lijst van gangbare rugpijn types, waarbij een pijnstiller verlichting kunnen bieden:

  • Spier- of ligamentverrekking: Vaak het gevolg van zwaar tillen of een plotselinge beweging. De daaruit voortkomende pijn kan acuut en verlammend zijn. Pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, kunnen hierbij de ontsteking en pijn verminderen.
  • Hernia: Wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt en op een zenuw drukt, kan dit leiden tot uitstralende pijn, soms zelfs tot in de benen. NSAID's of sterkere voorgeschreven medicatie kunnen nodig zijn om deze pijn te beheersen.
  • Chronische rugpijn: Pijn die langer dan drie maanden aanhoudt, wordt als chronisch beschouwd en kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Langwerkende analgetica of zelfs antidepressiva kunnen in sommige gevallen worden voorgeschreven om chronische rugpijn te beheersen.
  • Rugpijn door artritis: Ontsteking in de gewrichten kan leiden tot stijfheid en rugpijn, vooral in de onderrug. Ontstekingsremmende medicijnen zijn hier vaak de eerste stap in pijnbestrijding.
  • Rugpijn door osteoporose: Deze aandoening kan leiden tot pijnlijke fracturen als gevolg van broze botten. Hoewel een specifieke pijnstiller de pijn kan verlichten, is behandeling van de onderliggende osteoporose ook cruciaal.

Het is belangrijk om de juiste soort pijnstiller te kiezen op basis van de aard en de oorzaak van de rugpijn. Soms kan een alternatieve methode, zoals een spijkermat, ook wel shakti mat genoemd, een aanvullende of zelfs betere optie zijn om de spieren te ontspannen en pijn te verlichten.

Welke pijnstiller bij aanhoudende rugpijn?

Bij aanhoudende pijn kiezen de meeste mensen ervoor om een sterker pijnstiller tegen rugpijn te gebruiken. Ibuprofen of naproxen kunnen dan een goed paardenmiddel zijn, maar let op: gebruik ze niet te lang. Je lichaam is geen machine die op olie loopt, dus wees lief voor jezelf en neem alleen bij uitzondering een sterke pijnstiller.

Welke pijnstiller kun je gebruiken om rugpijn te voorkomen?

Voortdurend een pijnstiller slikken is geen haalbare oplossing voor het voorkomen van rugpijn. Een betere strategie is het aanleren van een goede houding en het toepassen van regelmatige beweging, waardoor een pijnstiller tegen rugpijn niet aan bod hoeft te komen. Zit rechtop, gebruik een ergonomische stoel op het werk en neem pauzes om te strekken. Blijf actief om je rugspieren sterk en soepel te houden, zelfs eenvoudige dagelijkse wandelingen kunnen al een verschil maken. Deze gewoonten zijn essentieel om je rug te ondersteunen en pijnklachten te minimaliseren.

Op de dagen dat je rug extra aandacht nodig heeft, kan een spijkermat uitkomst bieden. Het liggen op een spijkermat van BrellaVio kan helpen de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren door zachte druk uit te oefenen op verschillende punten van het lichaam. Dit is een natuurlijke manier om te helpen bij het voorkomen van rugpijn, zonder afhankelijk te zijn van medicijnen.

Conclusie

Rugpijn is een lastpak, maar met een juiste aanpak en pijnstiller kun je er zeker tegenwicht aan bieden. Of je nu kiest voor een traditionele pil of een innovatieve spijkermat, het gaat erom dat je luistert naar je lichaam en kiest wat voor jou werkt. 

En vergeet niet, een gezonde dosis beweging, een goede houding en het gebruik van de spijkermat zijn de beste preventieve medicijnen die je kunt nemen, zonder bijwerkingen.

Meer vragen over pijnstiller tegen rugpijn

Zwangerschap en bevalling zijn topsport en dat voel je in je rug. Paracetamol is dan een goede pijnstiller tegen deze rugpijn te gebruiken. Het is veilig, ook als je borstvoeding geeft.

Bij het hebben van veel rugpijn heb je het liefste een snelle pijnstiller. Veel mensen maken de keuze om te gaan liggen. Liggen kan verlichting bieden, maar te lang blijven liggen is als een uitnodiging voor meer pijn. Een actieve aanpak is beter om te gebruiken, want het helpt je rug sterker te maken. Zorg dus voor voldoende beweging in je dagelijkse activiteit.

Deze zware pijnstillers zijn voor de heftige gevallen. Tramadol is een opioïde, Voltaren is een ontstekingsremmer en naproxen is een NSAID. Ze werken, maar met grote kracht komt grote verantwoordelijkheid. Gebruik ze wijs en raadpleeg bij klachten altijd een arts.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4