Spijkermat activeert de gelukshormonen endorfine en oxytocine

Gelukshormoon Endorfine Spijkermat

Het fijne gevoel na een goede training, een leuke avond met je vrienden of een heerlijk hapje eten. Dat gevoel komt door ‘Endorfine’, één van de ‘gelukshormonen’.

 

Wat hebben deze dingen met elkaar te maken?

Bij alle drie komt het gelukshormoon endorfine vrij. Endorfine is een stofje dat naar je hersenen gaat en zorgt voor een gelukkig en pijnstillend gevoel. Dit stofje komt dus vrij als je iets lekkers eet, je met je favoriete persoon knuffelt of als je pijn ervaart.

Op de spijkermat zitten acupressuur drukpunten die voor een pijnprikkel zorgen. Als je op de spijkermat ligt en deze pijnprikkel ervaart, komt het gelukshormoon endorfine vrij. Hetzelfde gelukshormoon dat vrijkomt bij het eten van chocolade, maar nu verantwoord en heel toegankelijk. Het enige wat je hoeft te doen is je spijkermat erbij te pakken!

 

Endorfine tegen stress

Het stofje endorfine heeft nóg meer positieve effecten. Het zorgt namelijk voor het verbeteren van de slaap en kan zelfs het zelfvertrouwen vergroten. Naast deze super gevolgen is er nog een laatste effect wat voor veel mensen een reden is om de spijkermat te gebruiken. Endorfine vermindert namelijk ook chronische stress en de gevoelens van angst en depressie.

Dit komt doordat endorfine het stresshormoon ‘cortisol’ uitschakelt. Dit stofje komt vrij na fysieke of psychologische stress. Als cortisol vrijkomt, gaat je lichaam sneller in vecht of vlucht. Endorfine is eigenlijk de tegenhanger van cortisol. Hoe meer endorfine hoe minder cortisol. In andere woorden: hoe meer je op de spijkermat ligt, des te minder stress je ervaart.

De effectiviteit van endorfine is bewezen door diverse studies vanuit de wetenschap. Meer weten over deze studies? Bekijken dan de pagina over de wetenschap achter de spijkermat.

 

Oxytocine voor verbondenheid

Naast endorfine wordt door het gebruik van de spijkermat ook het gelukshormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon wordt ook wel het knuffel-, bindings- of liefdeshormoon genoemd. Oxytocine is een hormoon dat erg belangrijk is voor het gevoel van intimiteit en verbondenheid. Daarnaast versterkt het bij mensen waar je van houdt het gevoel van vertrouwen. Ook ervaar je minder angst en stress.

 

Hoe komen de gelukshormonen vrij door de spijkermat?

Wanneer je op de spijkermat gaat liggen voelt je lichaam de duizenden drukpunten. Hierdoor maakt je lichaam endorfine aan. Na enige tijd went je lichaam aan de drukpunten en voelt het als een fijne aanraking. Hierdoor wordt oxytocine aangemaakt. Hoe gek het dus ook klinkt, door het gebruik van de BrellaVio spijkermat kun je dus inderdaad de gelukshormonen endorfine en oxytocine activeren.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4