Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet weten

wim hof ademhaling
De Wim Hof ademhaling heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen vanwege de opvallende voordelen die mensen ervaren. Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies? In dit blog beantwoorden we al je vragen over de Wim Hof ademhaling, inclusief hoe je deze techniek zelf kunt toepassen en wat je kunt verwachten.

Wie is Wim Hof?

Wim Hof, ook wel bekend als "The Iceman" is een Nederlandse extreme atleet die beroemd werd door zijn vermogen om extreme kou te weerstaan. Hij heeft meerdere wereldrecords gebroken, waaronder het langste ijsbad en het beklimmen van de Mount Everest in slechts een korte broek. Zijn methoden zijn gebaseerd op drie pijlers: ademhalingstechnieken, koudetherapie en mindset. Wim Hof gelooft dat iedereen zijn technieken kan leren en daardoor zowel mentaal als fysiek sterker kan worden.

Wat is de Wim Hof ademhaling?

De Wim Hof ademhaling is een techniek die bestaat uit een specifieke ademhalingsroutine die je helpt om je lichaam en geest te verbinden. Deze techniek omvat diepe, gecontroleerde ademhalingen gevolgd door periodes van adem inhouden. Door de ademhaling te reguleren, kun je je lichaamstemperatuur beïnvloeden, je immuunsysteem versterken en je energieniveau verhogen. Het wordt ook wel de "Iceman ademhaling" genoemd, verwijzend naar Hof's vermogen om extreme kou te weerstaan.

wim hof ademhalingstechniek wim hof ademhalingstechniek

Zo doe je de Wim Hof ademhalingstechniek:

De Wim Hof ademhalingstechniek bestaat uit de volgende stappen:

 1. Comfortabele positie: Ga zitten of liggen in een comfortabele positie. Zorg ervoor dat je lichaam ontspannen is.
 2. Diepe ademhalingen: Adem 30 keer diep in door je neus of mond en adem volledig uit. Zorg ervoor dat je buik en borst volledig uitzetten bij elke inademing.
 3. Adem vasthouden: Na de 30e ademhaling, adem je volledig uit en houd je adem zo lang mogelijk vast. Dit wordt de retentie fase genoemd.
 4. Herstel ademhaling: Als je niet langer je adem kunt inhouden, adem diep in en houd deze adem 15 seconden vast. Herhaal deze cyclus drie keer.

Hoe vaak Wim Hof ademhaling per dag?

Het wordt aanbevolen om de Wim Hof ademhalingstechniek één keer per dag te oefenen. Dit kan 's ochtends als onderdeel van je ochtendroutine of 's avonds voor het slapengaan. Sommige mensen ervaren extra voordelen door de techniek meerdere keren per dag te doen, maar het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en niet te overdrijven.

Wanneer Wim Hof ademhaling doen?

De beste tijd om de Wim Hof ademhaling te doen is wanneer je ontspannen bent en niet gestoord zult worden. Veel mensen kiezen ervoor om het 's ochtends te doen om de dag fris te beginnen, of 's avonds om te ontspannen voor het slapen gaan. Het is belangrijk om de techniek niet te beoefenen tijdens het autorijden of in het water, omdat de retentiefase kan leiden tot duizeligheid of bewustzijnsverlies.

Wim Hof ademhaling voor het slapen

Veel mensen vinden de Wim Hof ademhalingstechniek een effectieve manier om zich voor te bereiden op het slapen. Door je ademhaling te reguleren en je lichaam te ontspannen, kun je gemakkelijker in slaap vallen en dieper slapen. Probeer de techniek ongeveer een uur voor het slapengaan te doen om de beste resultaten te behalen. Ook het gebruik van een spijkermat kan bijdragen aan het verbeteren van je slaap.

Wim Hof ademhaling voor sporten

De Wim Hof ademhalingstechniek kan ook voordelig zijn voor sporters. Door de ademhalingsoefeningen te doen voor een training, kun je je lichaam optimaliseren voor fysieke inspanning. Het helpt om je bloed te oxideren en je energieniveau te verhogen, wat kan leiden tot betere prestaties en uithoudingsvermogen.

wim hof ademhaling sporten wim hof ademhaling sporten

Ademhalingsoefeningen van Wim Hof

Naast de basis ademhalingstechniek biedt Wim Hof verschillende geavanceerde oefeningen voor gevorderden. Begin met de basis, zodra je vertrouwd bent met de basis kan je geavanceerde technieken proberen. Deze omvatten langere retentiefasen, koudetherapie en meditatie. Gevorderden kunnen bijvoorbeeld proberen om de ademhalingscycli te combineren met koude douches of ijsbaden voor een intensere ervaring.

 Enkele voorbeelden van deze oefeningen zijn:

 1. Wim Hof basis ademhaling: Dit is de standaard oefening zoals eerder beschreven. 30 diepe ademhalingen, gevolgd door een ademinhouding en een herstel ademhaling.
 2. Power Breathing: Deze oefening bestaat uit snelle en krachtige ademhalingen die je energieniveau snel verhogen. Het wordt vaak gebruikt als een opwarming voor koude-exposure.
 3. Extended Retention: Voor gevorderden is er de optie om de ademinhouding langer vast te houden, wat helpt bij het verbeteren van je CO2-tolerantie en mentale focus.
 4. Koude-exposure ademhaling: Deze oefening combineert de basis ademhalingstechniek met koude douches of ijsbaden. Adem diep in terwijl je in koud water staat, houd je adem kort vast en adem dan langzaam uit, terwijl je je ontspant in de kou.
 5. Cyclische Hyperventilatie: Hierbij doe je een reeks van hyperventilaties gevolgd door langere ademinhoudingen. Dit helpt bij het trainen van je lichaam om efficiënter om te gaan met zuurstof en CO2.

Door deze variaties toe te passen, kun je je ademhalingstechniek verbeteren en nieuwe niveaus van fysieke en mentale kracht bereiken.

Wat zijn de voordelen van de Wim Hof ademhaling?

De Wim Hof ademhaling biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Stressvermindering: De techniek helpt om stresshormonen te reguleren en een gevoel van kalmte te bevorderen.
 • Betere slaap: Regelmatige beoefening kan leiden tot een diepere en meer rustgevende slaap.
 • Verhoogde energie: De ademhalingstechniek helpt om je energieniveau te verhogen door je lichaam beter te oxideren.
 • Versterkt immuunsysteem: Onderzoek heeft aangetoond dat de techniek het immuunsysteem kan versterken en de weerstand tegen ziektes kan verhogen.

Wil je meer ontspanning en stressvermindering ervaren? Probeer dan eens een spijkermat van BrellaVio. Dit product kan je helpen om nog meer te ontspannen en pijnklachten te verlichten.

De belangrijkste effecten van de Wim Hof ademhalingstechniek

Enkele van de meest opmerkelijke effecten van de Wim Hof ademhalingstechniek zijn:

 • Verbeterde focus en concentratie: Door regelmatig te oefenen, kun je je mentale helderheid en focus verbeteren.
 • Snellere hersteltijden: Sporters merken vaak dat hun hersteltijden na intensieve trainingen verminderen.
 • Vermindering van ontstekingen: De techniek kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat gunstig kan zijn voor mensen met chronische pijnklachten.

Overige voordelen van de Wim Hof ademhalingstechniek

Naast de eerder genoemde voordelen, ervaren veel mensen ook:

 • Verbeterde stemming: Door de regulering van ademhaling en stresshormonen kan je humeur verbeteren.
 • Verhoogde creativiteit: Sommige beoefenaars merken een toename in creativiteit en probleemoplossend vermogen.
 • Betere algehele gezondheid: Regelmatige beoefening kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en welzijn.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerde ademhaling?

Een verkeerde ademhaling kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen, zoals:

 • Verminderde zuurstoftoevoer: Onjuiste ademhalingstechnieken kunnen de zuurstoftoevoer naar je lichaam verminderen, wat kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen.
 • Verhoogde stress: Een onjuiste ademhaling kan je stressniveau verhogen en een gevoel van angst veroorzaken.
 • Slaapproblemen: Slechte ademhaling kan bijdragen aan slaapproblemen en slaapstoornissen.
voordelen wim hof ademhaling voordelen wim hof ademhaling

Is Wim Hof ademhaling gezond?

De Wim Hof ademhalingstechniek is uitermate gezond voor de meeste mensen. Het helpt om je lichaam en geest in balans te brengen en kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid. Zoals bij elke nieuwe oefening is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rustig aan te beginnen, vooral als je een medische aandoening hebt.

Is de Wim Hof methode veilig?

De Wim Hof methode, inclusief de ademhalingstechniek, is over het algemeen veilig voor de meeste mensen. Echter, mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hartproblemen of ademhalingsproblemen, moeten voorzichtig zijn en eventueel eerst een arts raadplegen. Het is ook belangrijk om de techniek niet te beoefenen in situaties waar bewustzijnsverlies gevaarlijk kan zijn, zoals in water of tijdens het autorijden.

Doet Wim Hof ook begeleide ademhaling?

Wim Hof biedt begeleide ademhalingssessies aan. Deze sessies zijn beschikbaar via zijn website en mobiele app, waar je kunt luisteren naar Wim Hof die je door de ademhalingstechnieken leidt. Dit kan vooral nuttig zijn voor beginners die willen leren hoe ze de techniek correct moeten uitvoeren.

Conclusie

De Wim Hof ademhalingstechniek is een krachtige methode om stress te verminderen, je slaap te verbeteren en fysieke pijnklachten te verlichten. Daarnaast kan een shakti mat van BrellaVio zorgen voor nog meer ontspanning. Door regelmatig te oefenen, kun je je energieniveau verhogen en je algehele gezondheid verbeteren. Het is belangrijk om de techniek correct uit te voeren en te luisteren naar je lichaam om de beste resultaten uit de Wim Hof methode te behalen.

Veelgestelde vragen over Wim Hof ademhaling

Ja, er zijn verschillende cursussen beschikbaar voor degenen die dieper willen ingaan op de Wim Hof methode. Wim Hof biedt zowel online cursussen als fysieke workshops aan. Deze cursussen omvatten niet alleen ademhalingstechnieken, maar ook koudetherapie en mindsettraining.

Om je ademhaling te resetten, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Ga in een comfortabele positie zitten of liggen.
 2. Adem diep in door je neus en vul je longen volledig.
 3. Adem langzaam uit door je mond en laat alle spanning los.
 4. Herhaal dit proces een paar minuten totdat je ademhaling rustig en gelijkmatig is.

Ademen in koud water kan een uitdaging zijn, maar de juiste techniek kan helpen:

 1. Blijf kalm en adem langzaam in en uit door je neus.
 2. Focus op langzame, diepe ademhalingen om je hartslag te reguleren.
 3. Vermijd snelle, oppervlakkige ademhalingen die je stressniveau kunnen verhogen.

De 4 7 8 ademhaling is een ademhalingstechniek die helpt om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. De techniek gaat als volgt:

 1. Adem in door je neus gedurende 4 seconden.
 2. Houd je adem vast gedurende 7 seconden.
 3. Adem langzaam uit door je mond gedurende 8 seconden.
 4. Herhaal dit proces een paar keer voor maximale ontspanning.

Bij stress is het belangrijk om je ademhaling onder controle te houden:

 1. Adem langzaam en diep in door je neus.
 2. Houd je adem een paar seconden vast.
 3. Adem langzaam en volledig uit door je mond.
 4. Herhaal dit proces totdat je je rustiger voelt.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
 • wat is mediteren voor het slapen

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

 • wim hof ademhaling

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

 • Hoe geef je een voetmassage

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

 • wat zijn affirmaties

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

1 van 4