Kundalini Yoga: wat is het en wat doet het?

kundalini yoga wat is het en wat doet het
Kundalini yoga, vaak omschreven als de yoga van bewustzijn, biedt een unieke combinatie van fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken, meditatie en het chanten van mantra's, alle gericht op het wekken van je kundalini-energie, een sluimerende spirituele kracht aan de basis van je ruggengraat. Deze vorm van yoga is niet alleen een lichamelijke uitdaging, maar ook een diepe duik in de geestelijke verlichting. In dit blog verkennen we grondig wat Kundalini yoga is, de oorsprong, de voordelen en hoe het je leven kan veranderen.

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga staat bekend om zijn kracht om de kundalini-energie, die bij de meesten van ons onbewust blijft, bewust te maken en te verhogen. Deze vorm van yoga gebruikt specifieke sequenties van bewegingen (bekend als kriyas), ademhalingstechnieken (pranayama), meditatie en mantra zingen om de energiecentra van het lichaam te vitaliseren en de geest te kalmeren.

Het ontstaan van Kundalini Yoga

De wortels van Kundalini Yoga liggen diep in de Indiase filosofie en zijn duizenden jaren oud. Historisch gezien werd deze kennis mondeling doorgegeven van meester op leerling en bleef het eeuwenlang een goed bewaard geheim. In de jaren 1960 bracht Yogi Bhajan deze krachtige vorm van yoga naar het Westen, met als doel het spirituele bewustzijn van iedereen te verhogen.

Waar is Kundalini Yoga goed voor?

Kundalini Yoga biedt talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde mentale helderheid, verhoogde fysieke kracht, verminderde stress en angst en bevordering van de spirituele groei. Deze vorm van yoga helpt ook bij het reguleren van het hormoonstelsel, verbetert het zenuwstelsel en ondersteunt de beheersing van het lichaamsgewicht.

Wat doet Kundalini Yoga met je?

Het regelmatig beoefenen van Kundalini Yoga kan leiden tot een diepgaande transformatie zowel op fysiek als op geestelijk niveau. Beoefenaars ervaren vaak een toename van vitaliteit en een verbeterde gemoedsrust. De technieken van Kundalini Yoga kunnen helpen om diep gewortelde blokkades en stress te verwijderen, wat resulteert in een verhoogd gevoel van welzijn. In combinatie met een spijkermat van BrellaVio kan Kundalini yoga een goede manier zijn om een onstpanmomentje voor jezelf te creeëren.

Het verband met chakra’s

Kundalini Yoga focust intensief op de chakra's, de energiecentra in het lichaam. Door de kundalini-energie op te wekken en door de chakra's te laten stijgen, streeft men naar een harmonieus functioneren van alle chakra's, wat leidt tot een beter evenwicht en gezondheid op alle niveaus.

Hoe wek je Kundalini energie op?

Om Kundalini energie op te wekken, wordt een holistische benadering van fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken, meditatie en mantra-zingen gebruikt. Deze combinatie helpt om de subtiele energiebanen in het lichaam, de nadis, te openen en de zeven chakra's te activeren.

1. Fysieke Oefeningen (Kriyas): Specifieke reeksen van houdingen die zijn ontworpen om de energiecirculatie te stimuleren en het lichaam voor te bereiden op de ontwaking van Kundalini.

2. Pranayama (Ademhalingstechnieken): Ademhalingsoefeningen zoals de ‘Adem van Vuur’ verhogen de zuurstofstroom en bouwen energie op in het onderste deel van de wervelkolom, waar Kundalini rust.

3. Meditatie: Diep mediteren voor het slapen helpt om de geest te stabiliseren en te focussen, wat essentieel is voor het beheersen van de opkomende energie. Meditatieve technieken in Kundalini Yoga omvatten visualisaties van energiestroom of het chanten van krachtige mantra's zoals "Sat Nam".

4. Mantra Zingen: Het chanten van mantra's is een cruciale tool om het bewustzijn te verhogen en de vibratie van het lichaam af te stemmen op hogere frequenties. Mantra’s zoals 'Ong Namo Guru Dev Namo' worden vaak aan het begin van een oefensessie gezongen om het individu af te stemmen op zijn hogere zelf.

Deze technieken versterken elkaar tijdens het opwekken van de Kundalini energie, wat leidt tot een diepere zelfkennis en spirituele verlichting. Het is belangrijk om deze technieken onder begeleiding van een ervaren leraar te verkennen om de energie op een veilige en effectieve manier te beheren.

Wat houdt Kundalini yoga in Wat houdt Kundalini yoga in

Wat is een Kundalini activatie?

Een Kundalini activatie verwijst naar het proces waarbij de Kundalini energie bewust wordt gewekt en begint te stijgen vanaf de basis van de ruggengraat naar de hogere energiecentra in het lichaam. Dit ontwaken kan intense fysieke sensaties, emotionele vrijlatingen en spirituele ervaringen teweegbrengen. Tijdens deze activatie kunnen beoefenaars diepe innerlijke transformaties ervaren, vaak gepaard gaand met verhoogde intuïtie en een gevoel van verbondenheid met het universum. Het is een krachtig moment van herverbinding met het innerlijke zelf en kan leiden tot een blijvende verandering in bewustzijn en perceptie.

Waar zit het in het lichaam?

Kundalini energie bevindt zich traditioneel aan de basis van de ruggengraat in het gebied bekend als het sacrale plexus. Dit is het laagste energiecentrum of chakra in het menselijk lichaam, genaamd het wortelchakra of Muladhara. Het wordt vaak voorgesteld als een opgerolde, slapende slang. Het bewust activeren van deze krachtige energiebron kan leiden tot een verhoogd bewustzijn en diepgaande spirituele ervaringen. De praktijk van Kundalini Yoga richt zich specifiek op het stimuleren van dit gebied om de energie op te wekken en door de chakra's omhoog te laten stijgen langs de ruggengraat.

wat is kundalini yoga wat is kundalini yoga

Wat is een Kundalini therapie sessie?

In een kundalini therapie sessie gebruikt een beoefenaar specifieke kriyas en meditaties die gericht zijn op het verlichten van specifieke gezondheidsproblemen of emotionele blokkades. Deze sessies kunnen diepgaand helend zijn en vaak gepersonaliseerd naar de behoeften van het individu.

Kundalini Yoga oefeningen, hoe zien ze eruit?

Kundalini Yoga oefeningen of kriyas, zijn vaak dynamisch en intens, waarbij snelle bewegingen worden gecombineerd met krachtige ademhalingstechnieken. Elk kriya is ontworpen om specifieke lichamelijke systemen aan te pakken en het algemene energieniveau te verhogen. Kundalini Yoga staat bekend om zijn unieke reeks oefeningen, bekend als kriyas. Hier zijn enkele specifieke voorbeelden:

  1. Adem van Vuur: Een krachtige ademhalingstechniek die snel en ritmisch is. Het helpt om het lichaam te ontgiften en de longcapaciteit te vergroten.
  2. Kundalini Awakening Kriya: Een reeks houdingen die energie vanaf de basis van de wervelkolom omhoog stuwen, wat leidt tot een gevoel van verhoogd bewustzijn.
  3. Sat Kriya: Dit omvat het zitten op de hielen, het uitstrekken van de armen boven het hoofd en het ritmisch chanten van "Sat Nam", wat helpt bij het activeren van de kundalini-energie.

Deze oefeningen bevorderen niet alleen fysieke kracht en flexibiliteit, maar ook geestelijke helderheid en spirituele groei.

houdingen kundalini yoga houdingen kundalini yoga

Wat is het verschil tussen Reiki en Kundalini?

Hoewel beide vormen van energiehealing zijn, richten Reiki en Kundalini Yoga zich op verschillende aspecten en methoden. Reiki is meer gefocust op het helen door het doorgeven van universele levensenergie via de handen, terwijl Kundalini Yoga zich concentreert op het wekken en gebruiken van de eigen innerlijke energie via bewegingen, ademhaling en meditatie.

Kundalini Reiki is een fusie van Reiki en Kundalini technieken. Het doel is het versnellen van spirituele groei door het wekken van de kundalini-energie met behulp van Reiki-technieken. Dit maakt het een krachtig instrument voor energetische en spirituele ontwikkeling.

Welke soorten Kundalini Yoga zijn er?

Kundalini Yoga kent verschillende stromingen, maar de meest beoefende vorm is die onderwezen door Yogi Bhajan. Er zijn ook andere benaderingen die variëren in intensiteit en focus, waarbij sommige meer nadruk leggen op meditatie en anderen op de fysieke aspecten.

Is Kundalini Yoga zwaar?

Kundalini Yoga kan zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn, vooral als je nieuw bent in de praktijk. De intensiteit van de oefeningen kan worden aangepast aan je eigen tempo en fitheid, waardoor het toegankelijk is voor mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Ben je op zoek naar een uitdagende vorm van yoga? Vinyasa yoga staat bekend als één van deze zwaarste vormen van yoga

Is deze vorm van yoga gevaarlijk?

Zoals met elke vorm van diepe spirituele praktijk, kan Kundalini Yoga risico's inhouden als het niet correct wordt beoefend. Het onjuist wekken van Kundalini energie kan leiden tot mentale en fysieke disbalansen. Maar met juiste begeleiding en geleidelijke vooruitgang, wordt het beschouwd als veilig.

Conclusie

Kundalini Yoga biedt een fascinerende mix van spirituele en fysieke oefeningen die gericht zijn op het wekken van de kundalini-energie voor verhoogd bewustzijn en welzijn. Van de diepgaande historische wortels tot de hedendaagse praktijk, Kundalini Yoga blijft een krachtig instrument voor persoonlijke transformatie. Met de juiste begeleiding en respect voor de krachtige technieken kan iedereen de voordelen van deze bijzondere yoga vorm ervaren. Kundalini yoga is een goede combinatie met onze shakti mat, die kunnen bijdragen aan een meer ontspannen en pijnvrije yoga ervaring. Probeer het eens uit en zie of het ook voor jou werkt!

Veelgestelde vragen over Kundalini Yoga

Ja, er zijn diverse Kundalini Yoga lerarenopleidingen beschikbaar, zowel online als in fysieke vorm, die diepgaande kennis bieden over de filosofie, technieken, en veiligheidsaspecten van Kundalini Yoga. Deze opleidingen bereiden studenten voor om zelf Kundalini Yoga te onderwijzen.

Yoga vormen zoals Hatha yoga en Tantra yoga delen sommige aspecten met Kundalini Yoga, vooral in de nadruk op energiecentra en spirituele groei. Echter, de specifieke technieken en het doel van het wekken van de kundalini-energie zijn uniek voor Kundalini Yoga.

Het openen van je eerste chakra of het wortelchakra, kan worden bereikt door oefeningen die stabiliteit en aarding bevorderen. Dit omvat meditaties die je verbinden met de aarde en fysieke houdingen zoals de bergpose en zittende vooroverbuigingen die helpen om 'geaard' te voelen.

Energie kan worden gevoeld door mindful meditatie en ademhalingsoefeningen die helpen je bewustzijn te centreren. Het bewust richten op lichaamssensaties tijdens deze oefeningen kan leiden tot een verhoogd gevoel van de subtiele energiestromen binnenin.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4