Fakir: De betekenis, activiteiten en attributen

Fakir De betekenis activiteiten en attributen

Je hebt vast wel eens van een fakir gehoord, maar wat is het precies? In dit blog lees je daar meer over, van de betekenis tot activiteiten en unieke attributen. Lees snel verder om hier meer informatie over te krijgen!

Wat is de betekenis van een fakir?

Het is oorspronkelijk een soort monnik of ascetisch persoon uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Ze staan bekend om hun extreme zelfdiscipline en het uitvoeren van bijzondere fysieke prestaties, vaak in een religieuze context.

Wat doet een fakir?

Ze voeren vaak indrukwekkende acts uit die getuigen van grote zelfbeheersing. Denk hierbij aan op spijkers lopen, vuurspuwen of op een spijkerbed liggen. Deze acts zijn niet alleen voor entertainment, ze hebben vaak een diepere spirituele betekenis.

Fakir lopen spijkerbed Fakir lopen spijkerbed

Waar zit een fakir op?

Een van de meest iconische attributen die door dit magische figuur gebruikt wordt, is een spijkerbed, ook wel bekend als de spijkermat. Dit is een mat bezaaid met scherpe spijkers waar ze op liggen of zitten, zonder zichtbaar letsel op te lopen.

Wat is een fakir spijkerbed?

Een spijkerbed, ook wel shakti mat of fakirmat genoemd, is een mat met honderden, zo niet duizenden, kleine spijkers. Het is niet alleen een tool voor fakirs, want tegenwoordig wordt dit door veel mensen gebruikt.

De spijkerbedden zien er tegenwoordig alleen wat anders uit. Hierboven lees je over de mat die bedekt is met kleine spijkers. Tegenwoordig zijn de bedden niet meer bedekt met spijkers, maar ‘scherpe’ drukpunten. Deze drukpunten bieden hetzelfde effect, zoals het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van stress- en pijnklachten, als de spijkers, maar zien er wat aangenamer uit.

BrellaVio spijkermatten BrellaVio spijkermatten

Meer vragen over de fakir?

Hoewel het liggen op spijkers pijnlijk klinkt, is de wetenschap erachter vrij eenvoudig. De druk van de spijkers (drukpunten) wordt gelijkmatig verdeeld over het lichaam, waardoor er geen enkele spijker (drukpunt) genoeg druk uitoefent om de huid te doorboren. Hierdoor voelt het lichaam geen ‘pijnlijke’, maar een ‘fijne’ prikkel. 

Een ander woord voor fakir is 'yogi'. Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er subtiele verschillen. Een yogi is meer gericht op meditatie en spirituele groei, terwijl een fakir meer bekendstaat om zijn fysieke prestaties, zoals vuurspuwen of het lopen over spijkers.

Veel mensen zijn bekend met de fakir door de Efteling. In de Efteling is het een bekend figuur die zweeft op een vliegend tapijt. Hoewel dit meer een fantasiebeeld is, illustreert het de fascinatie en het mysterie rondom deze figuren.

Conclusie

De wereld van de fakir is er een van discipline, mysterie en spiritualiteit. Of je nu gefascineerd bent door hun indrukwekkende acts of geïnteresseerd bent in de diepere betekenis achter hun prestaties, één ding is zeker: ze blijven ons verbazen en inspireren.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4