Diarree door stress: Waarom je buik alarm slaat

Diarree door stress: Waarom je buik alarm slaat
We hebben het allemaal weleens ervaren: die knagende buikpijn vlak voor een belangrijke presentatie of sollicitatiegesprek. Voor sommigen manifesteert deze spanning zich als diarree door stress. Maar hoe ontstaat deze vervelende reactie eigenlijk? En wat kun je eraan doen? In dit blog lees je meer over de link tussen stress en je darmen en bieden krijg je oplossingen om je buik tot rust te brengen.

Wat is diarree?

Diarree is een symptoom waar veel mensen mee bekend zijn en gaat verder dan simpelweg vaker naar het toilet moeten. Het manifesteert zich als een losse en waterige stoelgang, wat vaak het gevolg is van het lichaam dat niet in staat is om voldoende vocht uit de ontlasting te halen voordat het wordt uitgescheiden. Hierdoor voelen mensen met diarree vaak de drang om dringend en frequenter naar het toilet te gaan, soms zelfs meerdere keren in slechts een paar uur.

De aandoening gaat vaak gepaard met buikpijn en krampen. Deze pijnlijke sensaties worden veroorzaakt door het geïrriteerde darmkanaal dat overactief kan worden als reactie op een infectie, voedselintolerantie of andere interne factoren. Diarree kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals koorts, misselijkheid of zelfs braken, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Hoewel diarree vaak van korte duur is en vanzelf overgaat, is het belangrijk om het serieus te nemen. Langdurige of ernstige diarree kan leiden tot uitdroging, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken als het niet wordt aangepakt.

Vrouw met diarree door stress Vrouw met diarree door stress

Wat zijn de oorzaken van diarree?

Diarree is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat iedereen wel eens treft. Het manifesteert zich als losse, waterige ontlasting en hoewel het meestal van korte duur is, kan het ongemakkelijk en hinderlijk zijn. Maar wat veroorzaakt dit ongemak?

 • Infecties: Een van de meest voorkomende oorzaken van diarree zijn virale, bacteriële of parasitaire infecties. Het norovirus en rotavirus zijn bijvoorbeeld virale boosdoeners, terwijl bacteriën als E. coli of Salmonella via besmet voedsel of water tot diarree kunnen leiden. Parasieten, zoals Giardia kunnen worden opgelopen door het drinken van besmet water.

 • Geneesmiddelen: Sommige medicijnen, waaronder antibiotica, kunnen diarree als bijwerking hebben. Antibiotica vernietigen soms niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën in onze darmen, wat kan leiden tot diarree.

 • Voedselintoleranties en allergieën: Lactose-intolerantie is een veelvoorkomende oorzaak waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose uit zuivelproducten. Ook andere voedselallergieën of -intoleranties kunnen diarree veroorzaken.

 • Functionele darmaandoeningen: Aandoeningen, zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), kunnen symptomen van diarree veroorzaken zonder een duidelijke oorzaak.

 • Ziekten van het spijsverteringsstelsel: Ziekten, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en coeliakie, kunnen chronische diarree veroorzaken.

 • Diarree door stress: Stress en angst hebben een directe invloed op onze darmgezondheid. In stressvolle situaties komt ons lichaam in de 'vecht of vlucht’ modus, wat een impact kan hebben op onze spijsvertering. Hierdoor kan een snellere darmpassage ontstaan, resulterend in diarree door stress.

Het identificeren van de onderliggende oorzaak van diarree is cruciaal voor een effectieve behandeling. Terwijl sommige oorzaken, zoals een korte virale infectie, vanzelf overgaan, vereisen andere, zoals een chronische aandoening, medische interventie en begeleiding.

Hoe krijg je diarree door stress en angst?

Kun je diarree door stress krijgen? Ja, stress en angst hebben een direct effect op ons spijsverteringsstelsel. Wanneer we geconfronteerd worden met stressvolle situaties, maakt ons lichaam stresshormonen aan. Deze hormonen zetten het spijsverteringsstelsel in een hogere versnelling. Hierdoor beweegt voedsel sneller door de darmen, wat de tijd vermindert om vocht uit de ontlasting te onttrekken en resulteert in diarree.

Bijkomend kunnen deze emotionele toestanden spierkrampen in de darmen veroorzaken, wat een gevoel van urgentie met zich meebrengt. Het is cruciaal om te beseffen dat onze emotionele welzijn direct invloed heeft op de gezondheid van onze darmen.

Hoe kunnen hormonen voor diarree zorgen?

Hormonen die vrijkomen tijdens stressvolle situaties, zoals adrenaline, kunnen de darmen stimuleren en diarree veroorzaken. Deze hormonen bereiden het lichaam voor op snelle actie en als bijwerking kunnen ze het spijsverteringsproces verstoren, waardoor diarree door stress kan ontstaan.

Wat zijn de klachten en symptomen van diarree door stress?

Diarree door stress kan gepaard gaan met verschillende klachten en symptomen. Ten eerste merken mensen vaak een plotselinge, urgente behoefte om naar het toilet te gaan. Deze drang kan soms zo sterk zijn dat het moeilijk wordt om de aandrang te beheersen, vooral tijdens stressvolle momenten of situaties.

De ontlasting zelf kan variëren van los en waterig tot volledig vloeibaar. Daarnaast kan er ook buikkramp of een opgeblazen gevoel optreden. De frequentie van de stoelgang neemt vaak toe, waarbij iemand meerdere keren per dag naar het toilet moet, wat het dagelijkse leven kan verstoren.

Het is ook niet ongebruikelijk om andere spijsverteringsklachten te ervaren, zoals winderigheid of maagzuur. Soms kunnen de symptomen gepaard gaan met misselijkheid, vooral als de stress intens is.

Het is belangrijk op te merken dat terwijl de fysieke symptomen van diarree door stress vervelend zijn, de emotionele belasting van het omgaan met diarree in stressvolle situaties net zo uitdagend kan zijn. Mensen kunnen zich angstig, gefrustreerd of beschaamd voelen, wat de stress kan verergeren en een vicieuze cirkel creëert.

Hoe herken je een diarree door stress buik?

Een 'stressbuik' kan strak en opgeblazen aanvoelen. Je kunt ook merken dat je darmen actiever zijn, met meer gerommel en gas. Dit kan samengaan met een gevoel van nervositeit of algemene onrust. Een stress buik is echt geen pretje en kan je dag behoorlijk verpesten. Als je gespannen bent, reageert je maag-darmstelsel vaak als eerste en dat leidt soms tot die vervelende stress buik. Voor je het weet, zit je vaker op het toilet dan je lief is. Probeer ontspanningsoefeningen en mindfulness om die stress buik onder controle te krijgen. Vergeet ook niet dat een gezonde voeding en genoeg water drinken wonderen kunnen doen tegen een stress buik!

Diarree door stress buik Diarree door stress buik

Hoe weet je dat je te veel stress hebt?

Stress manifesteert zich op veel manieren. Naast diarree door stress, kunnen symptomen zijn: hoofdpijn, nekpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, ijzertekort, spierspanning en een gevoel van overweldiging. Mentale symptomen, zoals prikkelbaarheid, angst en een verminderde concentratie, kunnen ook tekenen zijn van te veel stress. Het herkennen van deze symptomen is de eerste stap om ermee om te gaan.

Wat te doen tegen diarree door stress?

Het hebben van diarree door stress is niet alleen fysiek ongemakkelijk, maar het kan ook mentaal belastend zijn, vooral als je merkt dat je spijsverteringssysteem lijkt te reageren op elke emotionele schommeling. Maar hoe krijg ik diarree door stress weer tot rust en wat is het beste paardenmiddel hiertegen? Hier zijn enkele tips om te overwegen:

 • Stressbeheersing: Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is essentieel. Probeer ontspanningstechnieken, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en yoga. Ook kan lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen, helpen om stress te verminderen en je spijsvertering te reguleren.

 • Een spijkermat: Ja, je leest het goed! Spijkermatten, zoals de spijkermat van BrellaVio, kunnen helpen bij het verminderen van fysieke spanning en stress, wat indirect de symptomen van diarree door stress kan verminderen.

 • Voeding: Hoewel stress de primaire oorzaak kan zijn, kunnen bepaalde voedingsmiddelen de symptomen verergeren. Vermijd voedingsmiddelen die gasvorming kunnen veroorzaken of die als laxerend kunnen werken, zoals kunstmatige zoetstoffen, vetrijk voedsel of sterk gekruid eten. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan helpen om eventuele voedingsmiddelen die de symptomen verergeren te identificeren.

 • Vezel: Het opnemen van de juiste hoeveelheid vezels in je dieet kan helpen bij het reguleren van de stoelgang. Voedingsmiddelen, zoals volle granen, bonen en fruit zijn goede bronnen.

 • Probiotica: Deze gunstige bacteriën kunnen helpen het evenwicht van de darmflora te herstellen. Ze zijn te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt of in supplementvorm.

 • Raadpleeg een professional: Als je merkt dat je regelmatig diarree door stress hebt, kan het nuttig zijn om een therapeut of counselor te raadplegen die gespecialiseerd is in stress- of angstbeheer. Een gastro-enteroloog kan ook helpen bij het identificeren van eventuele onderliggende spijsverteringsproblemen.

Wil je nog meer tips? Bekijk dan onderstaande video:

Conclusie

Diarree door stress is meer dan alleen een ongemak. Het is een teken dat je lichaam en geest schreeuwen om aandacht. Door te luisteren naar deze signalen en actief te werken aan stressvermindering, kun je niet alleen je spijsvertering verbeteren, maar ook je algehele welzijn. Onthoud dat je lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Door voor de een te zorgen, zorg je ook voor de ander.

Lees nog meer vragen over diarree door stress?

Bepaalde voedingsmiddelen zijn bekend om hun kalmerende effecten op het spijsverteringsstelsel. Denk aan bananen, rijst, appelmoes en toast, vaak samen aangeduid als het BRAT-dieet. Probiotica-rijke voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kunnen ook helpen het evenwicht in je darmen te herstellen.

Als je onmiddellijke verlichting nodig hebt, kunnen over the counter medicijnen, zoals loperamide helpen. Echter, het is belangrijk om de onderliggende oorzaak, namelijk stress, aan te pakken. Overweeg dus om bijvoorbeeld op een spijkermat, ook wel shakti mat genoemd, te liggen. Dit kan helpen bij het vrijkomen van endorfines en het verminderen van stress.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
 • wat is mediteren voor het slapen

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

 • wim hof ademhaling

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

 • Hoe geef je een voetmassage

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

 • wat zijn affirmaties

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

1 van 4