Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvertrouwen

wat zijn affirmaties
Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Of je nu stress, onzekerheid of fysieke pijn ervaart, affirmaties kunnen je helpen om meer zelfliefde, zelfvertrouwen en ontspanning te vinden. In dit blog behandelen we wat ze zijn, hoe je ze kunt gebruiken en hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

Wat is de betekenis van affirmatie?

Affirmatie is een herhaalde uitspraak of gedachte die bedoeld is om een bepaalde mindset of geloofsovertuiging te versterken. Het woord komt van het Latijnse "affirmare", wat "versterken" of "bevestigen" betekent. Affirmaties zijn vaak positieve uitspraken die je dagelijks kunt herhalen om je gedachten en emoties te sturen.

Waarom affirmaties gebruiken?

Affirmaties worden gebruikt om de geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Ze helpen bij het herprogrammeren van negatieve overtuigingen, verminderen stress en bevorderen een gezonde mentale staat. Door ze regelmatig te gebruiken, kun je meer zelfliefde, zelfvertrouwen en innerlijke rust vinden, wat leidt tot een betere levenskwaliteit.

Positieve affirmaties

Positieve affirmaties werken door herhaling en focus. Door herhaaldelijk positieve uitspraken te doen, creëer je nieuwe neurale paden in de hersenen, waardoor negatieve gedachten worden vervangen door positieve overtuigingen. Voorbeelden van positieve affirmaties zijn:

 • "Ik ben sterk en capabel."
 • "Ik verdien liefde en geluk."
 • "Ik vertrouw op mijn kunnen."
Positieve affirmaties Positieve affirmaties

Beginnen met affirmeren

Beginnen met affirmeren is eenvoudig. Kies een positieve uitspraak die aansluit bij je doelen of behoeften. Herhaal deze uitspraak dagelijks, bijvoorbeeld 's ochtends, om je dag met een positieve mindset te starten. Ochtend affirmaties kunnen een krachtig ritueel zijn om je dag te beginnen met vertrouwen en rust. Mediteren in de ochtend in combinatie met liggen op een spijkermat is een uitstekende wijze om ontspannen aan de dag te beginnen.

Hoe kan je goed affirmeren?

Om effectief te affirmeren, is consistentie belangrijk. Herhaal je affirmaties dagelijks en geloof in de kracht van je woorden. Combineer ze met visualisaties om ze nog krachtiger te maken. Stel je voor dat je je doelen bereikt en voel de emoties die daarbij horen.

Op welke momenten gebruik ik ze?

Affirmaties kunnen op verschillende momenten van de dag worden gebruikt. Ochtend affirmaties zijn ideaal om je dag positief te beginnen. Sommige mensen gebruiken ze tijdens yoga sessies, het gaat goed samen met een Yoga Nidra sessie. Je kunt ze ook gebruiken voor belangrijke gebeurtenissen, zoals een sollicitatiegesprek of wanneer je angstig of onzeker bent.

zelfliefde affirmatie zelfliefde affirmatie

Hoe vaak per dag kan je ze opzeggen?

Je kunt affirmaties zo vaak opzeggen als je wilt. Een goede richtlijn is om ze minstens één keer per dag te herhalen, maar je kunt ze ook herhalen wanneer je negatieve gedachten of gevoelens opmerkt. Regelmatige herhaling versterkt de positieve overtuigingen.

Zelf krachtige affirmaties maken

Om krachtige eigen affirmaties te maken, focus je op positieve, korte zinnen die specifiek zijn voor jouw doelen. Gebruik de tegenwoordige tijd, bijvoorbeeld: "Ik ben succesvol" in plaats van "Ik zal succesvol zijn". Vermijd negatieve formuleringen, zoals "Ik ben niet onzeker".

Het versterken van zelfliefde en zelfvertrouwen

Affirmaties voor zelfliefde helpen om negatieve zelfbeelden te vervangen door positieve overtuigingen. Ze versterken je gevoel van eigenwaarde en bevorderen zelfacceptatie. Voorbeelden van zelfliefde affirmaties zijn:

 • "Ik ben waardig en geliefd."
 • "Ik accepteer mezelf zoals ik ben."
 • "Ik ben voldoende."

Affirmaties voor zelfvertrouwen helpen je om onzekerheid te overwinnen en jezelf krachtiger te voelen. Ze bevorderen een positief zelfbeeld en moedigen je aan om uitdagingen aan te gaan. Voorbeelden van zelfvertrouwen affirmaties zijn:

 • "Ik vertrouw op mijn vaardigheden."
 • "Ik ben bekwaam en competent."
 • "Ik kan alles bereiken wat ik wil."
affirmaties voor zelfvertouwen affirmaties voor zelfvertouwen

Hoe gebruik je positieve affirmaties bij angst?

Bij angst kunnen affirmaties je helpen om kalmte en ontspanning te vinden. Gebruik zinnen als "Ik ben veilig en beschermd" of "Ik adem rustig in en uit" om je focus te verleggen naar positieve gedachten. Deze affirmaties kunnen angstige gedachten en gevoelens tegengaan.

Hoe gebruik je affirmatiekaarten?

Affirmatiekaarten zijn handige tools voor dagelijks gebruik. Ze bevatten positieve uitspraken die je kunt herhalen of in je omgeving kunt plaatsen. Leg een kaart op je bureau of draag er een bij je, zodat je gedurende de dag herinnerd wordt aan positieve gedachten. Er zijn ook speciale affirmatiekaarten voor kinderen die kinderen helpen bij het ontwikkelen van positieve overtuigingen en zelfvertrouwen.

Conclusie

Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van zelfliefde, zelfvertrouwen en innerlijke rust en zijn effectief voor zowel volwassenen als kinderen. Regelmatig gebruik en consistentie zijn erg belangrijk om het volledige potentieel van ze te benutten. Combineer affirmaties met visualisaties en integreer ze in je dagelijkse routine, bijvoorbeeld door middel van affirmatiekaarten of ochtend affirmaties.

Daarnaast kunnen andere tools, zoals de spijkermat of shakti mat, bijdragen aan je welzijn, door stress te verminderen, ontspanning te bevorderen en je slaapkwaliteit te verbeteren.

Lijst met 25 positieve & krachtige voorbeelden

Zelfvertrouwen, zelfliefde & zelfbeeld:

 • Ik ben sterk en capabel.
 • Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
 • Ik verdien liefde en geluk.
 • Ik vertrouw op mijn vaardigheden.
 • Ik ben voldoende.

Gezondheid (zoals afvallen, ziekte, geluk):

 • Ik kies voor een gezond lichaam.
 • Ik luister naar mijn lichaam.
 • Ik verdien gezondheid en geluk.
 • Mijn lichaam is sterk en vitaal.
 • Ik omarm een gezonde levensstijl.

Liefde, stress, loslaten, innerlijke rust & angst:

 • Ik ben geliefd en waardevol.
 • Ik laat stress los en vind rust.
 • Ik ben veilig en beschermd.
 • Ik heb controle over mijn emoties.
 • Ik laat negatieve gedachten gaan.

Geld, werk & succes:

 • Ik trek overvloed aan.
 • Ik verdien succes en voorspoed.
 • Ik waardeer mijn prestaties.
 • Ik bereik mijn doelen.
 • Ik ga met vertrouwen mijn werkdag in.

Affirmaties voor kinderen:

 • Ik ben slim en sterk.
 • Ik ben een goede vriend.
 • Ik kan nieuwe dingen leren.
 • Ik ben geliefd en gewaardeerd.
 • Ik ben blij met wie ik ben.

Meer vragen over affirmaties

Affirmaties kunnen ook bij kinderen effectief zijn. Ze kunnen kinderen helpen bij het ontwikkelen van positieve overtuigingen en zelfvertrouwen. Gebruik eenvoudige, positieve zinnen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen, zoals "Ik ben slim en sterk" of "Ik ben een goede vriend".

Een intentie is een doel of verlangen dat je wilt bereiken, terwijl een affirmatie een uitspraak is die dit doel of verlangen versterkt. Intenties geven richting, terwijl affirmaties helpen om de mindset te creëren die nodig is om die doelen te bereiken.

Affirmaties over geld kunnen helpen om je financiële mindset te verbeteren. Ze kunnen negatieve overtuigingen, zoals "Ik heb altijd geldproblemen", vervangen door positieve gedachten zoals "Ik trek overvloed aan". Dit kan je gedrag en houding ten opzichte van geld positief beïnvloeden.

Een ander woord voor affirmatie is "bekrachtiging". Dit benadrukt de kracht van affirmaties om positieve overtuigingen en gedragingen te versterken.

Als je affirmaties niet lijken te werken, kan het zijn dat je ze niet regelmatig genoeg herhaalt of dat je negatieve overtuigingen te sterk zijn. Zorg voor consistentie, geloof in je woorden en combineer ze met visualisaties om ze krachtiger te maken.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
 • wat is mediteren voor het slapen

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

  Mediteren voor het slapen: waarom en hoe te beg...

  Door te mediteren voor het slapen gaan zijn vele mensen geholpen met hun slaapproblemen. Maar wat is slaapmeditatie precies en hoe begin je ermee? In dit blog beantwoorden we alle vragen...

 • wim hof ademhaling

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

  Wim Hof ademhaling uitgelegd: Alles wat je moet...

  Van stressvermindering en betere slaapkwaliteit tot het verlichten van fysieke pijnklachten, de ademhalingstechniek van Wim Hof lijkt een wondermiddel. Maar wie is Wim Hof en hoe werkt zijn ademhalingstechniek precies?...

 • Hoe geef je een voetmassage

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

  Voetmassage: praktische tips en technieken

  Bij last van stress, slaapproblemen of pijn in je voeten kan een goede voetmassage wonderen doen. Lees in dit blog hoe voetmassage niet alleen een manier is om even heerlijk te...

 • wat zijn affirmaties

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

  Affirmatie: de kunst van zelfliefde en zelfvert...

  Affirmaties zijn krachtige tools om je geest te trainen en een positieve mindset te creëren. Lees dit blog en ontdek hoe ze je kunnen helpen in verschillende aspecten van je leven.

1 van 4