Stress verminderen: de 5 beste methodes

Stress verminderen: de 5 beste methodes

Wist je dat wanneer stress langdurig aanhoudt, het schadelijk is voor je lichaam en geest? Chronische stress leidt tot fysieke en psychische gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, depressie en angststoornissen. Daarom is het belangrijk om stress te herkennen en dit op de juiste manier te verminderen. Wil jij stress verminderen en ben je benieuwd naar de oorzaken en oplossingen hiervan? Lees dan hieronder verder!

Wat is stress?

Iedereen ervaart stress, maar wat is stress? Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een uitdagende situatie. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. Het is een mechanisme dat je helpt om te reageren op bedreigingen en uitdagingen in het leven. Bij stress, produceert je lichaam hormonen, zoals cortisol en adrenaline. Ze helpen om je voor te bereiden op een gevecht of vlucht. Je hartslag en ademhaling nemen toe, je bloeddruk stijgt en je spieren spannen zich aan. 

Hoewel stress een natuurlijke reactie is en in bepaalde mate ook nodig is om te functioneren, is overmatige of langdurige stress schadelijk voor je gezondheid en welzijn. Belangrijk dus om stress te verminderen, zodat je je kunt aanpassen aan de uitdagingen en eisen van het dagelijks leven zonder schade te veroorzaken.

Verschillende soorten stress

Stress heb je in verschillende soorten. Allereerst heb je acute stress. Hierbij heb je een kortdurende vorm van stress die optreedt als reactie op een specifieke gebeurtenis, bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk of een deadline op werk.

Ook heb je chronische stress. Dit is een langdurige vorm van stress die aanhoudt gedurende langere tijd, bijvoorbeeld als gevolg van financiële problemen, relatieproblemen of langdurige werkdruk.

Dan is er ook traumatische stress. Dit is een vorm van stress die ontstaat als gevolg van een traumatische gebeurtenis, zoals een fysieke aanval, seksueel misbruik of een natuurramp.

Als laatste heb je dagelijkse stress. Dit is de meest voorkomende vorm van stress en wordt veroorzaakt door de dagelijkse uitdagingen van het leven. Denk aan verkeersopstoppingen, drukte op het werk of relatieproblemen.

Wat zijn de symptomen van stress?

Stress uit zich op verschillende manieren met verschillende symptomen. Iedereen ervaart dit ook weer anders. Het wordt zowel fysiek als mentaal geuit en leidt vaak ook tot veranderingen in het gedrag.

Vermoeidheid valt onder andere onder fysieke symptomen van stress. Langdurige stress leidt tot gevoelens van uitputting en vermoeidheid. Hoofdpijn, migraine, duizeligheid en flauwvallen komen ook vaak voort uit stress. Daarnaast kun je ook pijnlijke ribben door stress ervaren. Door stress spannen de spieren zich aan, waardoor ook spierpijn een van de veelvoorkomende symptomen van stress is. Het kan daarnaast ook je slaap in de weg zitten. Hierdoor val je bijvoorbeeld moeilijk in slaap of slaap je niet aan een stuk door. Wel eens maag- en darmklachten ervaren? Dit komt ook voor bij stress. Ook ervaren veel mensen stress jeuk bultjes wat onstaat door stress.

Dan zijn er mentale symptomen. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel van angst of het prikkelbaar en ongeduldig zijn wanneer je gestrest bent. Een slechter geheugen en concentratievermogen worden ook ervaren. Chronische stress is een van de soorten van stress. Door middel van onder andere deze soort stress, ontstaat een depressie.

Als laatste leidt stress ook tot gedragsveranderingen. Mensen die stress ervaren, ontwikkelen vaak slechte eetgewoonten. Ook krijgen sommige mensen te maken met overmatig alcohol- en drugsgebruik bij stress. Ervaart iemand stress, zal diegene zich eerder terugtrekken van sociale situaties of kan er eerder agressief gedrag worden vertoond. Daarnaast kun je een B12 tekort door stress krijgen.

De externe oorzaken van stress

Bij het ervaren van stress horen verschillende oorzaken. Een van de externe factoren is werk. Werkgerelateerde factoren, zoals hoge werkdruk, deadlines, conflictsituaties met collega’s, veranderingen op het werk, onzekerheid over de baan of problemen met de balans tussen werk en privé, leiden meestal tot stress. 

Ook de financiën kunnen een oorzaak van stress zijn. Denk aan financiële problemen, zoals schulden, een laag inkomen of zorgen over de toekomstige financiële situatie. In de meeste relaties zijn er wel eens minder leuke momenten, waarin stress ontstaat. Denk aan conflicten, misverstanden, jaloezie en miscommunicatie. 

Wanneer mensen worstelen met hun gezondheid of pijn en beperkingen ervaren, komt er vaak stress voor. Niet alleen deze mensen zelf, maar ook mensen uit de nabije omgeving hebben hier mogelijk last van. 

Grote veranderingen hebben ook vaak impact op de stress die je ervaart. Wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen, gaat trouwen, een baby krijgt of een geliefde overlijdt, leidt dit vaak tot veel stress. Als laatste spelen omgevingsfactoren mee. Denk aan lawaai, vervuiling, verkeersdrukte, overbevolking of onveiligheid.

De interne oorzaken van stress

Interne oorzaken van stress kunnen te maken hebben met iemands persoonlijkheid, gedrag of manier van denken. Ben je bijvoorbeeld perfectionistisch, dan streef je naar hoge verwachtingen en leg je druk op jezelf. Dit maakt dat je stressvol kan zijn. 

Ook zijn negatieve gedachten een echte boosdoener voor stress. Denk aan constante negatieve gedachten, zoals het hebben van een laag zelfbeeld of negatieve overtuigingen over de wereld. Binnen de negatieve gedachten horen vaak onzekerheid en een gebrek aan assertiviteit. Wanneer je een laag zelfbeeld hebt en jezelf niet durft uit te spreken, ervaar je sneller twijfels of onzekerheid over jezelf en je toekomst. Ook het uiten van gevoelens of behoeften is dan lastig, wat leidt tot frustraties en dus stress. 

Wanneer je slecht bent in tijdmanagement, worden deadlines vaak niet of net gehaald. Dit levert vaak stress op. En ook een beperkte communicatie en subassertief gedrag hebben een bijdragen aan je stress.

Waarom is stress slecht voor je?

Stress is op lange termijn schadelijk voor je gezondheid, omdat je lichaam onder stress meer hormonen produceert. Deze hormonen, zoals cortisol en adrenaline, zorgen ervoor dat het lichaam in een staat van paraatheid komt om te vechten of te vluchten. Dit leidt tot verhoogde hartslag, ademhaling, bloeddruk en spierspanning. Langdurige blootstelling aan deze hormonen leidt tot gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, verminderde immuniteit en mentale problemen, zoals angst en depressie. 

Daarnaast leidt stress tot slechte leefgewoonten, zoals slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en slaapproblemen. Dit draagt ook bij aan een slechte gezondheid en dus des te belangrijker om te kiezen voor stress verlagen.

Ook kan stress, bij het hebben van het syndroom van Tietze, de symptomen verergeren.

Hoe kun je stress verminderen?

Stress verminderen is dus essentieel. Doe je dit niet, raakt je lichaam zowel fysiek als mentaal uitgeput. Hieronder lees je de 5 beste methodes voor stress verminderen.

Methode 1: De oorzaak van de stress aanpakken

Dit is een effectieve manier voor stress verminderen en voorkomen. Als de stress wordt veroorzaakt door een specifieke situatie, zoals een moeilijke werkrelatie of financiële problemen, helpt het om actie te ondernemen en deze situatie aan te pakken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld met een collega of werkgever praat over de problemen op het werk of dat je hulp zoekt bij het oplossen van financiële problemen. 

Wanneer de oorzaak lastig te identificeren is, is het nuttig om te werken aan verbeterpunten van algemene levensvaardigheden. Denk aan communicatie en assertiviteit. Wel is het van belang te onthouden dat het aanpakken van de oorzaak niet altijd mogelijk is. In sommige gevallen is het dan nodig om oefeningen te doen om de stress onder controle te houden. 

Methode 2: Stress verminderen met ademhalingsoefeningen

Toch komt het voor dat de oorzaak van stress moeilijkheid te identificeren of verhelpen is. Dan is het nuttig om te werken aan het verbeteren van algemene levensvaardigheden. Kies bijvoorbeeld voor stress verminderen met ademhalingsoefeningen.

Ademhalingsoefeningen helpen bij stress verminderen, omdat ze het lichaam helpen te ontspannen en de ademhaling te vertragen. Dit verlaagt dan de hartslag en bloeddruk. Belangrijk is het om dagelijks enkele minuten ademhalingsoefeningen te doen om stress verminderen. Mogelijke uit te voeren ademhalingsoefeningen zijn:

1. Buikademhaling:
Ga comfortabel zitten met je rug recht en je handen op je buik. Adem langzaam en diep in door je neus, terwijl je ervoor zorgt dat je buik uitzet en je handen omhoog komen. Houd je adem enkele seconden vast en adem vervolgens weer langzaam uit door je mond, terwijl je je buik intrekt. Dit herhaal je enkele keren.

2. 4-7-8 ademhaling:
Ook hier ga je comfortabel zitten. Plaats het puntje van je tong tegen je gehemelte, net achter je voortanden. Adem volledig uit door je mond en maak een zachte suizende klank. Sluit hierna je mond en adem in door je neus, terwijl je tot vier telt. Houd je adem zeven seconden in en adem hierna langzaam uit door je mond, terwijl je tot acht telt. Dit herhaal je enkele keren.

3. Ademhalingsmeditatie:
Ga ook hier comfortabel zitten. Concentreer je op je ademhaling. Probeer je gedachten niet te laten afdwalen en richt je op de sensatie van lucht die in en uit je neus stroomt. Merk je dat je geest afdwaalt, breng je aandacht terug naar je ademhaling.

Methode 3: Stress reduceren met mindfulness

Mindfulness is een techniek die helpt bij stress verminderen. Het is een vorm van meditatie, waarbij je je aandacht richt op het huidige moment, zonder oordeel. Dit helpt je om bewust te zijn van je gedachten en emoties en ze te observeren zonder je erdoor te laten meeslepen.

Door regelmatig mindfulness oefeningen te doen, train je jezelf om meer ontspannen en kalmer te zijn in situaties die normaal gesproken stressvol zijn. Het helpt stress verminderen en meer rust en ontspanning te ervaren. Hieronder volgen enkele eenvoudige mindfulness oefeningen die je thuis kan doen:

1. Bodyscan: Ga liggen op een rustige plek en concentreer je op je ademhaling. Stel je voor dat je aandacht door je lichaam reist, van je voeten naar je hoofd. Let hierbij op hoe elk deel van je lichaam aanvoelt.

2. Ademhalingsmeditatie: Ga rechtop zitten in een comfortabele stoel. Richt je aandacht op je ademhaling, waarbij je rustig door je neus inademt en door je mond uit. Tel tot tien mee met je ademhalingen en begin dan opnieuw.

3. Mindful wandelen: Ga wandelen in de natuur. Let hier op de omgeving en richt je aandacht op alle kleuren, geuren en geluiden om je geen. Laat je gedachten afdwalen.

Maak tijdens de mindfulness oefeningen bijvoorbeeld gebruik van een yoga- of spijkermat. Bij de spijkermat wordt er druk uitgeoefend op het lichaam door middel van verschillende ‘scherpe’ drukpunten. Door deze druk vermindert de spanning in het lichaam en wordt de bloed- en energiecirculatie gestimuleerd. 

Tijdens het uitvoeren van mindfulness oefeningen op een spijkermat, ervaart het lichaam een aangename sensatie van druk en warmte, waardoor de geest en het lichaam ontspannen en kalmeren. Dit helpt op zijn beurt om pijn- en stressklachten te verminderen en het gevoel van welzijn te vergroten. 

Het gebruik van een spijkermat bij mindfulness oefeningen stimuleert dus de bloedcirculatie, waardoor het zuurstoftoevoer naar de spieren wordt verbeterd. Dit helpt om de spierspanning te verminderen en pijn te verlichten. Het helpt ook om de zintuigen te kalmeren en de geest te concentreren, waardoor effecten van mindfulness oefeningen worden versterkt. 

Op de yogamat heb je de mogelijkheid om zowel je geest als je lichaam te ontspannen. Je hebt verschillende soorten yoga, zoals Yoga Nidra, Hatha Yoga en Yin Yoga. Yoga helpt bij de flexibiliteit, kracht en balans van het lichaam, terwijl mindfulness zich richt op het bewust worden van het huidige moment. Een zeer effectieve combinatie dus!

Methode 4: Stress verminderen door je spieren te ontspannen

Dit helpt om fysieke spanning te verminderen en je geest te kalmeren. Hieronder vind je een eenvoudige methode voor spierontspanning. Doe dit regelmatig om zowel fysieke als mentale spanning te verminderen:

1. Ga comfortabel zitten of liggen op een rustige plek waar je niet gestoord wordt.

2. Concentreer je op je ademhaling en adem diep in en uit.

3. Span je spieren in je rechtervoet gedurende 5 tot 10 seconden aan en ontspan ze vervolgens. Adem tijdens aanspannen van de voet in en adem bij ontspannen uit.

4. Herhaal dit proces voor iedere spiergroep in je lichaam, maar begin bij de voeten en werk omhoog. Vergeet niet om je ademhaling te blijven reguleren.

5. Zijn alle spiergroepen ontspannen? Blijf nog enkele minuten ontspannen liggen of zitten en geniet van de rust.

Methode 5: Stress verlagen met professionele hulp

Het inschakelen van professionele hulp kan nodig zijn bij stress verminderen. Een professional helpt om de oorzaken van je stress te identificeren en aan te pakken. Je leert hierdoor beter omgaan met stress. 

Er zijn verschillende soorten professionals die helpen bij stress verminderen, zoals een psycholoog, therapeut, counselor, coach of psychiater. Afhankelijk van je specifieke behoeften en de ernst van je stress, wordt bepaald welke professional geschikt voor je is. 

Onthoud dat het inschakelen van professionele hulp voor stress reduceren geen teken van zwakte is, maar juist van kracht. Het is een belangrijke stap om je gezondheid en welzijn te verbeteren en betekent dus dat je goed voor jezelf zorgt. Sla de afspraak voor stress verminderen dus zeker niet af en denk aan jezelf.

Over de auteur

Emma de Jong

Emma is professioneel tekstschrijver, producttester en expert op het gebied van yoga en gezondheid. Daarnaast heeft ze een opleiding gevolgd tot orthomoleculair therapeut en is ze in het bezit van Reiki 1, 2 en 3 diploma's. Ze vindt het geweldig om anderen te helpen in hun zoektocht naar een vitaler leven. Heb jij een vraag voor Emma? Stuur dan een mail naar emma@brellavio.nl.

Terug naar blog
1 van 4